Last news in Fakti

20 Октомври, 2014 08:12 1 805 0

Вкарват в регистър влогове и банкови касети

  • влогове-
  • депозити-
  • ктб-
  • осигуровки-
  • митници-
  • нап-
  • помощни училища

Преглед на печата

Банки наддават за депозитите в КТБ, разкрива "24 часа"
Банки се готвят да вдигнат лихви по депозити, да обявят нови промоции, както и атрактивни планове за преструктуриране на стари кредити, научи "24 часа" от източници във финансовите среди.
Причината е, че някои трезори се надяват така да привлекат част от депозантите в КТБ, както и част от собствениците на "здрави" кредити.
Тези намерения са свързани с това, че според повечето прогнози поставената под специален надзор от лятото КТБ ще остане без лиценз до края на този месец, а вероятно и по-рано. Окончателният одит ще е готов днес и ще бъде внесен в БНБ. Централната банка трябва да вземе решение в зависимост от доклада и от наличието на легитимни предложения от акционери или инвеститори.
Източници от БНБ прогнозираха, че ако отнемането на лиценза бъде обявено до края на октомври, в 20-дневен срок след това ще има готовност за изплащане на защитените депозити. Според правилата това ще стане чрез фонда за гарантиране на влоговете, който вероятно ще избере банки оператори, за да избегне опашките.
Всеки притежател на гарантиран депозит трябва да заяви във фонда дали иска изплащане в брой на цялата сума, на част от него, или да поиска прехвърлянето му в друга банка.

Вкарват в регистър влогове и банкови касети, пише "Труд"
Държавата ще създаде централизиран електронен регистър за банковите сметки и трезорните касети за съхраняване на ценности. Това предвижда план за изпълнение на Стратегия за противодействие на изпирането на пари на правосъдното министерство, публикуван за обществено обсъждане.
Мотивът за създаването на регистъра е осигуряване на бърз достъп до информация, което ще позволи своевременно обезпечаване на средства при разследвания.
В момента се пишат писма до всяка банка за получаването на информация за конкретно физическо или юридическо лице дали има сметка или ползва трезор.
Информацията в регистъра няма да съдържа данни за размера на сумите и движението по сметките. Достъп до него ще имат служители от оперативните служби, разследващите органи и прокуратурата, пряко ангажирани с работа срещу изпиране на пари, както и Национална агенция по приходите.

Подготвя се сериозен ремонт на данъчното законодателство, информира "Сега"
Въпреки извънредните избори и трудностите при преговорите за сформиране на управленска коалиция се задава сериозен ремонт на данъчното законодателство - това показа проверка на "Сега". Горещата тема при старта на новия парламент ще бъде сливането на НАП и Агенция "Митници", като още от сега е ясно, че предложението има подкрепата и на ГЕРБ, и на ДПС. Промени заради наследени проблеми се очакват и в ред други закони - за данъците върху доходите на физическите лица, за хазарта, за местните данъци и такси.
По изготвянето на законопроект за сливането на НАП и Агенция "Митници" се работи отдавна и усилено, твърдят източниците на "Сега". Идеята бе част от предизборната програма на ГЕРБ. Подобен законопроект се чакаше и по време на управлението на кабинета "Орешарски", като изготвянето му се свързваше с депутати от ДПС.
Сливането на двете агенции изисква промени в поне четири закона - за НАП, за митниците, за акцизите и данъчните складове, данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Дори и законопроектът да е готов, сливането на двете агенции е рисково, особено ако се извършва в спешен порядък и може да доведе до срив на приходите в бюджет 2015. Към момента няма официално становище от НАП за замисляната реформа, а синдикатите в митниците се обявиха категорично "против".

Коларова видя системен пропуск в помощните училища, разказва "Стандарт"
"Констатациите показаха, че останалите три помощни училища са дори по-неподготвени от 4-то помощно за подобни случаи. Това означава, че имаме системен пропуск. Това също така означава, че все пак ситуацията в 4-то помощно не е лична вина на директорката". Това заяви в Русе служебният образователен министър доц. Коларова след разпоредената от нея проверка във всички помощни училища в София след случая "Ана-Мария".
От думите й стана ясно, че от МОН са изискали веднага всяко едно училище да разпише координационен механизъм за действие при подобни случаи. "
Зам.-министър Кастрева се е срещнала с регионалните инспекторати и е предала решението това да бъде направено в останалите 44 помощни училища извън София. Започнала е организация на обучение на директори не само на помощните, но и на специалните училища, съвместно с ДАЗД, където те ще получат допълнително указания как да реагират. "Защото основният проблем там е неразпознат риск. Те са реагирали защитно, те не са реагирали в интерес на детето. И по този начин всъщност са усложнили ситуацията", коментира министърът.


743 кг отпадъчна хартия събраха габровци, посочва "Новинар"
743 кг непотребна хартия за рециклиране събраха в Габрово. Местните се включиха в инициативата „Ненужна хартия за нова книга“.
Тя е част от проекта за изграждане на новата регионална система за управление на отпадъците в региона. Целта да се ангажират хората в борбата с вредните отпадъци.
40 от участниците, предали най-голямо количество хартия бяха наградени с нова книга. Благодарение на събитието габровци се запознаха подробно и с особеностите на новото двукомпонентно разделно събиране на отпадъците, състоящо се в използване на два контейнера.

Не точно реформа, а по-високи осигуровки за всички, акцентира "Капитал Daily"
Министър Йордан Христосков и воденият от него Консултативен съвет за оптимизация на осигурителната система (КСООС) превключиха в режим на отстъпление и обяснение по отношение на реформата в сектор "Сигурност" след малоброен протест на служители от силовите ведомства. В петък, 18 октомври, няколкостотин души, работещи в системата на министерствата на отбраната, на вътрешните работи и на правосъдието, излязоха на протест заради изтичането на информация, че на съвета се обсъжда увеличаване на възрастта им за пенсиониране.
По този повод Министерството на труда и социалната политика (МТСП) излезе с официална позиция, която не хвърля особено нова светлина по темата. В нея се настоява, че единственото, което се е обсъждало на съвета във връзка с ранното пенсиониране в сектор "Сигурност", е да се въведе минимална възраст за пенсиониране, диференцирана за различните длъжности в специалните ведомства, без да се пояснява дали това средно ще доведе до покачване на възрастта и в какъв размер. Това явно е решението, което е намерено по отношение на препоръката на Съвета на Европейския съюз към България от 9 юли 2013 г. да премахне постепенно възможностите за ранно пенсиониране на служителите в тези специални ведомства. За сметка на това все по-настойчиво се прокарва път за решението да се вдигне осигурителната тежест за всички останали служители и бизнеси в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА