20 Октомври, 2014 17:29 1 045 0

Руска банка има интерес към ТБ "Виктория"

  • тб "виктория"-
  • ктб-
  • руска-
  • банка-
  • интерес

Във финансовото министерство е получено писмо от Банк Российский кредит, в което се заявява интерес към инвестиции в българската банкова система, като е посочена специално банка Виктория, дъщерна на КТБ и също е под специален надзор

Руска банка е предявила интерес към купуване на Търговска банка "Виктория", потвърдиха за  БНР от финансовото министерство. Там е получено писмо от "Банк Российский кредит", в което се заявява интерес към инвестиции в българската банкова система, като е посочена специално банка "Виктория", дъщерна на КТБ и също е под специален надзор.

При първоначалните оценки, представени от квесторите, банка "Виктория" бе определена като "здрава" и "добре управлявана". Различните сценарии за решаване на казуса включваха и продажбата на кредитния портфейл на "Виктория". От БНБ нито потвърждават, нито отричат информацията за заявения интерес от руската банка.

По-късно през деня се очаква оценителите на Корпоративна търговска банка и на банка "Виктория" да внесат доклада си за състоянието им в БНБ. На практика това означава, че трябва да е ясна пълната оценка на активите, както и размерът на финансовата "дупка" в КТБ.

Решенията за бъдещето на КТБ и банка "Виктория" не могат да се вземат преди ясната оценка за състоянието на групата. Пълната оценка на активите трябва да е готова днес, според сроковете, поставени от БНБ. Същевременно трябва да са ясни и офертите в тръжната процедура за продажбата на части от кредитния портфейл на дъщерната банка "Виктория".

След като се запознае с анализа, УС на Държавния трезор ще оповести своето решение за съдбата на Корпоративна търговска банка и то ще влезе в Министерския съвет.

Вариантите са два – отнемането на лиценза и обявяването на фалит на КТБ, което означава откриване на процедура по изплащане на средствата на вложителите, или – оздравяване на банката и отварянето й за клиентите след месец.

Процедурата по изпълнението на окончателното решение ще приключи до 20-и ноември.

Очакваният доклад за състоянието на Корпоративна търговска банка и дъщерната й банка "Виктория" е ключов и за австрийския фонд ЕПИК, който единствен бе заявил интерес към оздравяване на групата. На среща с вложителите в КТБ миналата седмица представителите на фонда са потвърдили, че според тях банката е достатъчно стабилна, за да бъде оздравена.

Междувременно от БНБ отрекоха да има подадена оферта от фонда, отрекоха и че той представлява тримата най-големи инвеститори: компанията "Бромак" на Цветан Василев, Оманския фонд и ВТБ "Капитал". Фондът не е представил никакви планове за преструктуриране или рекапитализиране на банката.

Още миналата седмица БНБ предупреди, че Австрийският фонд ЕПИК е представил редовни документи, подписани единствено от фирмата "Бромак", но собственикът Цветан Василев е разследван за пране на пари и други престъпления, а за да бъде допуснат до оздравяване на банката, трябва "да се имат предвид изискванията за надеждност и пригодност". От фонда са потвърдили пред вложителите интереса си към оздравяване на Корпоративна търговска банка, но са били категорични, че не могат да предоставят каквито и да е планове, преди да видят доклада на одиторите и да установят реалното състояние на банката.

В същото време отстранените изпълнителни директори неведнъж изразиха позицията, че банката се води умишлено към фалит, въпреки че е още жизнеспособна, след четири месеца специален надзор. Той изтича точно след месец, като подуправителят на БНБ Димитър Костов е поел ангажимент пред вложителите, че надзорът няма да бъде удължаван.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА