Last news in Fakti

20 Октомври, 2014 19:43 1 448 0

Докладът за състоянието на КТБ вече е в БНБ

  • ктб-
  • бнб-
  • доклад-
  • квестори

Документът описва реалното финансово състояние на бановата група

Докладът на одиторите за състоянието на КТБ и банка „Виктория”, които бяха поставени под запор беше внесен в Българската народна банка, научи Нова телевизия.

В доклада е описано реалното финансово състояние на затворените банки, както и колко пари са нужни, за да се покрият евентуални дупки. В следващите дни се очаква да станат ясни и конкретни данни, съдържащите се в документа. От БНБ уточниха само, че докладите съдържат извършени от „АФА” ООД, „Делойт Одит” ООД и „Ърнст енд Янг Одит” ООД анализ и оценка на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции на клиенти на КТБ АД.

В междинния доклад на квесторите на КТБ, публикуван в средата на септември, пише, че са установени много нарушения при обезпеченията на кредити, между които неучредени обезпечения, сключени, но невписани договори за залог, вписване на залози по начин, който не обезпечава всички парични вземания, вписани залози и ипотеки, които не са първи по ред вземания от КТБ.

След оповестяването на доклада БНБ трябва да вземе решение за съдбата на банката и дъщерната й "Виктория", която беше поставена под специален надзор два дни след КТБ.

Същевременно от централната банка обясниха, че до момента не са получили оферта на консорциум за оздравяването на Корпоративна търговска банка. Пред Сашо Диков Цветан Василев заяви, че има подобна оферта.

"На 19 октомври в интервю, излъчено по "Нова телевизия" в предаването "Дикoff", Цветан Василев твърди, че има подадена оферта на консорциум за оздравяването на Корпоративна търговска банка, но "БНБ мълчи". В тази връзка следва да отбележим, че днес до 18 часа такава оферта не е била получена в БНБ", пише в съобщението.

Малко след 18 часа в БНБ е бил внесен одитният доклад за качеството на активите на поставените под специален надзор КТБ и ТБ "Виктория", съобщи БНБ.

Руска банка е предявила интерес към купуване на Търговска банка "Виктория", потвърдиха за  БНР от финансовото министерство. Там е получено писмо от "Банк Российский кредит", в което се заявява интерес към инвестиции в българската банкова система, като е посочена специално банка "Виктория", дъщерна на КТБ и също е под специален надзор.

При първоначалните оценки, представени от квесторите, банка "Виктория" бе определена като "здрава" и "добре управлявана". Различните сценарии за решаване на казуса включваха и продажбата на кредитния портфейл на "Виктория". От БНБ нито потвърждават, нито отричат информацията за заявения интерес от руската банка.

Преди дни финансовият министър Румен Порожанов представи съвместната позиция по казуса на Министерство на финансите, БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете. Според него не се налага удължаване на специалния надзор на трезора.

По закон той може да продължи до декември. В края на септември Европейската комисия започна досъдебна процедура срещу българската държава заради неизплащането на гарантираните влогове на гражданите, до 100 хиляди евро.

В момента във Фонда за гарантиране на влоговете има недостиг от над 1 млрд. лева. Един от вариантите за осигуряване на липсващите пари е чрез облигационна емисия с държавно участие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА