Last news in Fakti

20 Октомври, 2014 21:07 2 207 5

След 2 г. оставаме с 1 реактор в АЕЦ Козлодуй

  • аец козлодуй-
  • модернизация

Друг проблем пред 5-и и 6-и блок на АЕЦ-Козлодуй е, че в проекта за строителство на 7-ми блок за заложени значително по-високи антиземетръсни изисквания, както и такива за сила на вятъра

България ще остане с реактор по-малко в края на 2017 г., когато изчита лицензът за работа на V блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като програмата за удължаване на живота на мощността е фатално забавена. Така поне две години ядрената централа ще трябва да работи само с VІ блок, коментира в понеделник председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски по време на представяне на оценка за енергийния баланс на страната до 2025 г., съобщава Медиапул.

Той обвини бившия директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов в некадърно управление на програмата за удължаване на експлоатационния срок на двата реактора, които изтичат съответно на 31 октомври 2017 г. и на 2 октомври 2019 г. Забавянето е фатално. По принцип срокът за изпълнение на такива програми е 4 години за проектна и техническа подготовка и още толкова за изпълнението на програмата, обясни Хиновски.

Друг проблем пред 5-и и 6-и блок на АЕЦ-Козлодуй е, че в проекта за строителство на 7-ми блок за заложени значително по-високи антиземетръсни изисквания, както и такива за сила на вятъра. Това от своя страна ще доведе до съмнение в европейските партньори дали това не трябва да се случи и със старите блокове. Такава стъпка значително би оскъпила ремонтът на централата, което ще постави под въпрос нейното бъдеще.

Хиновски посочи, че в момента страната ни не е предвидила и средствата, необходими за модернизация на блока. Той даде пример, че модернизацията на един ядрен блок и прилежащите му агрегати във Франция е струвала повече от 900 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддз

    3 0 Отговор
    Франция мранция. Кое ни е като в другите страни в съюза, сравнявайте ни като всичко се изравни с тях, а в крайна сметка къде е държавата в тази ситуация??? Спи народе, спи. Ще се събудиш ама в някой мокър сън!
  • 2 батка

    0 0 Отговор
    Хаха - супер ,ще плащаме и троен ток като останем с един !Ето това е добра новина
  • 3 emo

    0 1 Отговор
    dokato celuvame euro-amerikanski zadnici,darjavata 6te varvi samo nadolu,ne go li razbrahte
  • 4 бургазлията

    0 0 Отговор
    Emo, Emo 50 години като целувахме руски задници да не би да бяхме по-добре. Заплата 120лв,чакаш за кола 20 години,цветен телевизор струваше колкото 10 месечни заплати,да не говорим ,че имахме само канал 1.А явно сте забравили 1990 година - купонна система ,магазините празни ,без да сме имали война или някакъв катаклизъм.А може би хейтърчетата още не са били родени.
  • 5 Някои

    0 0 Отговор
    В твоя коментар няма нито една истина 45 г получавахме повече от колкото давахме от Руснаците Заплатата на баща ми беше 420 а на майка ми 280 За кола се чакаше около 10 г и се купуваше нова Телевизор се купуваше с парите от курорта за едно лято 700лв Купонната система дойде 2 г след падането на комунизма 1988г и някои са родени и по рано и помнят