Last news in Fakti

21 Октомври, 2014 00:14 1 195 0

Европа призова за изплащане на депозитите в КТБ от вторник

  • ктб-
  • ес-
  • банки

Европейският банков орган отправи до Българска народна банка (БНБ) и Фондът за гарантиране на влоговете препоръка, в която се отбелязва, че двете институции са нарушили европейските закони, като не са дали достъп на вложителите до спестяванията им в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от официалното съобщение на институцията.

От него става ясно, че Европейският банков орган настоява вложителите в КТБ и дъщерната й банка Виктория да имат достъп до гарантираните от евродиректива спестявания от 100 000 евро от вторник – 21 октомври 2014 г.

За целта БНБ трябва да премахне всички ограничения пред достъпа до депозитите, които произтичат от временното управление на банката, или да задейства механизма за изплащане на средствата, защитени от фонда за гарантиране на влоговете.

Ако БНБ не успее да приложи една от двете мерки, тогава гаранционният фонд ще трябва да изплати средствата на вложителите.

Гарантирането на депозити представлява основен елемент от изграждането на вътрешния пазар, чието значение се равнява на значението на пруденциалните правила за изграждането на единния банков пазар, и задължително  допълнение към системата за надзор на кредитните институции предвид солидарността, която тя създава между всички институции на даден финансов пазар в случай на неплатежоспособност на някоя от тях, се отбелязва в препоръките на банковия надзор в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА