21 Октомври, 2014 10:16 1 348 0

Противник на Южен поток става еврокомисар

  • южен поток-
  • европейска комисия

Следващата Европейска комисия най-вероятно ще има заместник-председател с ресор "Енергиен съюз", който смята, че "Южен поток" е спрян основателно, и че Евросъюзът трябва да подкрепи конкурентния проект – за Южен газов коридор.

Тази позиция заяви в понеделник вечерта пред Европарламента номинираният за поста Марош Шевчович от Словакия, отбелязва БНР. Изслушването му, както и това на Виолета Булц от Словения, премина гладко и беше последвано от положителни коментари.

Официалните оценки за двамата се очакват по-късно във вторник. Прогнозите са, че те ще позволят в сряда да бъде одобрен и пълният състав на новата Европейска комисия.

Не можем да приемем такъв мащабен проект да се реализира на територията на Европейския съюз от компания, която не желае да спазва правилата, заяви Марош Шевчович. Той обясни пред евродепутатите и че не вижда как "Южен поток" ще подобри енергийната ситуация или ще разнообрази газовите доставки. За да разсее изцяло появилите се в последните дни съмнения, че е донякъде проруски настроен, Шевчович добави критики към Русия, че използва газовите доставки като оръжие, и определи това като неприемливо.

По същото време пред друга парламентарна комисия – по транспорт, вторият словенски кандидат Виолета Булц се опита и според повечето неофициални оценки – успя да убеди евродепутатите, че има необходимите качества да бъде комисар и да поеме този ресор.

След края на двете изслушвания от групите на Европейската народна партия и на социалистите направиха положителни коментари и за Марош Шевчович, и за Виолета Булц. Очаква се и двамата да получат одобрението на ресорните комисии и по-късно днес процедурата по изслушванията да бъде обявена за успешно приключена. Така утре Европейският парламент ще може да гласува и цялата нова комисия, и мандадът й ще започне по график – от 1-ви ноември.

Междувременно във вторник следобед равносметка за работата отиващата си Европейска комисия ще направи нейният председател Жозе Барозу, чийто втори мандат на поста премина под знака на най-тежката финансова и икономическа криза в новата история на Европа. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА