Last news in Fakti

21 Октомври, 2014 12:39 775 0

ДКЕВР: Новият кабинет да реши за тока

  • ток-
  • електропроводи

Регулаторът не може да държи сметка при един либерализиран пазар за това от къде ще се купува енергия и на каква цена

"Очаквам новото правителство и новия парламент да вземат решение за цената на тока. Трябва да работи добре балансиращият пазар, тъй като в момента имаме проблеми там". Това заяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова на брифинг. Тя изтъкна, че няма нови обстоятелства за разглеждане цената на тока.

"Цените на тока в България са доста високи. Когато отидат и на пазара, тогава вече отклоненията са непредвидими. Регулираните цени дават стабилност в предвиждането на разходите", обясни още тя.

Все още няма достатъчно търговци на пазара на електроенергия, коментира представителят на ДКЕВР.

Регулаторът не може да държи сметка при един либерализиран пазар за това от къде ще се купува енергия и на каква цена, категорична бе Тодорова.

ДКЕВР предлага да се въведе такса за всички производители на електроенергия в страната, за да могат по този начин да се увеличат помощите за енергийно бедните.

Това коментира днес шефът на комисията Светла Тодорова след открито заседание на комисията. Тодорова се обяви против идеята за различни тарифи за ток за бедни и богати.

Преди дни кабинетът взе решение за повишение на енергийните помощи с 10%, толкова с колкото ДКЕВР повиши цената на тока от 1 октомври.

„Като практика половината от тях са активни. Преди всичко само пазарът може да покаже каква е в действителност цената на тока. Моето експертно мнение е, че цената на тока е подценена в момента. Нямаме нужда от новогенериращи мощности, но от друга страна ще има мощности, които ще излизат от експлоатация. Европейската комисия си е поставила за цел през 2015-та година да се интегрира общият енергиен пазар в Европа", допълни Тодорова.

Петима вместо сегашните седем комисари в ДКЕВР ще определят цените на тока и природния газ занапред. Това е едно от предложенията за промените в Закона за енергетиката, които целят да повишат независимостта на енергийната комисия.

Независимо че общият брой на членовете ще остане непроменен – 7, промяната идва от това, че в рамките на комисията се планира да се обособят два отделни състава - „Енергетика” и „ВиК”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА