23 Октомври, 2014 17:14 1 232 1

Дупката в КТБ се оказа по-голяма от очакванията

  • екатерина захариева-
  • ктб-
  • бнб-
  • дупката-
  • оманския фонд-
  • епик-
  • цветан василев

Първо трябва да се чуят предложенията на инвеститорите, а след това да се направи анализ колко ще струва държавната помощ, смята вицепремиерът

Дупката в КТБ се оказа по-голяма от очакванията - 1

"Дупката" в Корпоративна търговска банка не е никак малка, тя е над очакванията, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева преди заседанието на Енергийния борд към ЕС.

Държавата може да подпомогне финансово спасяването на КТБ, но само след пълен анализ, доказващ възможността за нейното възстановяване, коментира тя във връзка с условието, поставено от Оманския фонд, за включването на държавата при евентуална тяхна инвестиция в оздравяването на банката. Захариева посочи, че доколкото знае, Оманският фонд е поискал среща с БНБ, но не е информирана за състояли се вече преговори между тях.

"Ако се реши и се направи пълен анализ, че е възможно тази банка да бъде спасена и възстановена, трябва да се чуе предложението на инвеститорите, които искат да инвестират: колко имат намерение да инвестират, какво, как и в какъв срок”, каза Захариева. Според нея, едва тогава трябва да се направи анализ колко ще струва и откъде трябва да дойде държавната помощ.

Вчера одитът на КТБ показа, че кредитният портфейл на КТБ възлиза на 5,335 млрд. лв. Обезпечението към него е едва 13%, а обезценката на активите е над 4,2 млрд. лева.

От Оманския фонд настояват в рамките на тази седмица да се проведе среща с БНБ, но не коментират нито план за преструктуриране, нито предлагат конкретна сума за ликвидна или капиталова подкрепа за КТБ. В писмо до премиера Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и БНБ Фондът е заявил интерес за оздравяване на КТБ, но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев.

Австрийският фонд ЕПИК също иска среща с представители на БНБ и други държавни институции, на която да се изработи график за работата по оздравяването на КТБ и да се обсъдят различни планове за действие, но не са посочили конкретни предложения и цифри. ЕПИК официално се разграничи от Цветан Василев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    0 0 Отговор
    То на всички е ясно че дупката вКТБе огромна но до кога ште зее .
    До като очакват да се запълни дупката наКТБна не малко вложители запълниха дупката в отвъдното
    .Изглежда някой има полза от това колкото по малко вложители дочакат да приключи Сагата КТБ толкова по добре за заинтересуваните субекти.