24 Октомври, 2014 19:26 4 851 0

Как да управляваме парите през 2015-а

  • инвестиции-
  • пазари-
  • икономика-
  • василев

Има много рискове в съвременния свят. Животът ни показа през последните шест години, че много митове, които сме чували, поне частично са развенчани. „Например, колко пъти сме чували, че инвестицията в недвижим имот е най-доброто нещо, което никога не изчезва, или че златото си е злато и нищо не може да му се случи. Не всичко обаче е вярно”, каза Николай Василев, управляващ партньор в Еxpat Capital, по време на семинар „Инвестиции и пазари”.

За да знаем как да управляваме капиталите си и да печелим повече, трябва да сме много добре запознати със състоянието на икономиката и тенденциите в световен мащаб. „Едно от основните предизвикателства в света е дефлацията и възможността от рецесия през следващите години. За България проблемите, които се случват на североизток и югоизток, са доста близки, горещи и сериозни, защото става дума за неща, които се случват на съседите на нашите съседи”, посочва Василев.

В САЩ кризата като че ли отмина, но в Европа думата „криза” не е забравена. Даже не се знае дали най-лошото вече е минало или може да предстои. Стимулите в еврозоната са интересна тема, която тепърва ще ни вълнува, както и ситуацията с банките от понеделник (бел. ред. 27 октомври) нататък. „За мен дълговите проблеми в Европа не са изчезнали. Всъщност дългът на Стария континент никога не е бил толкова висок колкото е сега и нищо добро като че ли не следва оттам нататък. Проблемът е, че всяка година става по-лошо от предходната. Дълговете на повечето държави в Европа са с всяка година по-зле от предходната. Кредитните рейтинги се променят предимно в негативна посока”, акцентира Василев.

Скоростта на обръщение на парите е паднала почти на половина през последните две десетилетия и като че ли продължава хода си надолу. „Проблемът е, че сегашните, според мен неправилни икономически политики на световните правителства водят до намаляване на доверието в бъдещето на световната икономика на планетата и това намалява скоростта на обръщение на парите. Който има пари си ги държи – банките не ги дават на бизнеса, хората не пазаруват и т.н.

Как ще се движи световния икономически пазар през следващата година и на базата на това къде да инвестираме? „Ние сме позитивни засега за американските акции не защото са евтини, но има още сок, който да бъде изстискан от тях. По отношение на акциите в еврозоната в средносрочен план като че ли също сме позитивни. За Япония сме негативни. За Китай сме по-скоро позитивни, но за развиващите се пазари сме неутрални (жълтият цвят). За България сме по-скоро негативни, поне докато не видим какво ще стане. Така че скоро едва ли ще имаме много добри новини. Относно облигациите в еврозоната по-скоро сме неутрални. По отношение на валутите сме позитивни за долара и йоана и сме негативни за йената и еврото”, прогнозира Василев.

Няколко са важните фактора, които индивидуалните инвеститори трябва да знаят. Единият от тях е доходност. Доколко печели инвеститорът е много важно, но не е единственото най-важно нещо. Също така е важно каква е комуникацията с клиентите, което включва и reporting.

„Каквото и да стана на пазарите ще има и живот след и това и успехи на финансовите пазари през следващите години. За всеки, който се страхува от това, че пазарите могат да паднат, да – те от време на време падат. Най-големите печалби в историята на човечеството идват след най-големите спадове, т.е. който е имал хладнокръвието да издържи, да изчака пазарите да паднат и след това не се уплашил, а се е сетил да влезе навреме, точно тогава може да направи най-добрите резултати и в дългосрочен план ще бъде добре”, убеден е Василев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА