Last news in Fakti

30 Октомври, 2014 09:40 1 491 9

Румен Гечев: КТБ е в неспасяемо състояние

  • ктб-
  • бнб-
  • оздравяване-
  • комисия-
  • румен гечев

Няма инвеститор, който ще инвестира 4-5 милиарда евро, за да оздравява една разсипана банка, коментира той

Румен Гечев: КТБ е в неспасяемо състояние - 1
Румен Гечев

КТБ е в неспасяемо състояние, заяви в предаването на БНР "Преди всички" Румен Гечев от БСП, който е член на временната бюджетна комисия към НС. Вчера комисията взе решение да се намери начин за оздравяването на банката. Гечев обаче подчерта, че тази комисия не може да задължава БНБ, а само да прави препоръки към нея.

"БНБ по Конституция е независима институция и комисията не може да задължава БНБ. Решението за КТБ е изцяло на БНБ. Освен това комисията няма решение, че БНБ трябва обезателно да оздравява КТБ. КТБ се намира в неспасяемо състояние", категоричен беше Гечев.

"За мен вчерашното четиричасово заседание на комисията е пиар акция на най-голямата партия. Няма инвеститор, който ще инвестира 4-5 милиарда евро, за да оздравява една разсипана банка", коментира финансовият експерт.

Според Гечев, шансовете за оздравяване на банката са нереалистични. По думите му, така само се забавя процедурата, което ще забави и изплащането на гарантираните депозити.

Румен Гечев обърна внимание на следния факт: "Преди няколко дни е регистрирана фирма, която уж проявява интерес към КТБ. Не е ли очевидно, че това е опит за забавяне на процедурата?!".

"Има европейски закон и той категорично казва какво трябва да се направи. Загубите за обществото ще бъдат много по-големи, ако се опитаме да оздравяваме. Но проблемът не е в парите. Дори 20 милиарда да налеем в тази банка – тя е неспасяема. Поради недоверието на хората", заключи Румен Гечев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кристина

    0 0 Отговор
    И не мисля, че някой може да отрече тези думи.
  • 2 Вальо

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен. Няма смисъл да се пълни дупка, която не може да бъде запълнена. Достатъчно пари се изхарчиха вече по нея.
  • 3 Вили

    0 0 Отговор
    Пак "горещият картоф" се прехвърля... ясно е, че трябва политическо решение за КТБ. Плюс това не смятам, че заседанието на комисията е било пиар акция - напротив, беше полезно да се чуят различните гледни точки и тълкувания на това какво е станало и кой е виновен.
  • 4 стоик

    0 0 Отговор
    Ами пристъпете към отнемане на лиценза и да се приключва вече. Боже, как може да има такава територия като тази, дето 25 години вече се самоуправлява.
  • 5 gogo

    0 0 Отговор
    А кога ще разберем кой е взел кредитите,какво е купено с тях,кой обслужва кредита,кой не и т.н.......и кога ще видим виновниците в затвора
  • 6 М М

    0 0 Отговор
    Пред скоби: НЕЩО се мъти и в Българската банка за развитие (държавна) – “70% от кредитите на ББР отиват за 20 фирми” http://offnews.bg/news
    Решението за КТБ е просто, числата са ясни: НУЖНО е ДЕЙСТВИЕ!
    По доклада “Консултантска услуга по НОВА специална методика” установено – КРЕДИТИ за 1.8 млрд лв за военната индустрия, обезпечени с нова продукция, които “консултантите” отнасят към лоши кредити....
    ПАЗАРНОТО РЕШЕНИЕ: БГдържавата чрез Българската банка за развитие (държавна банка, в която преди 8-10 месеца ДПС си преместиха парите) встъпва в тези кредити и нататък, нали е БГдържава – кредитира си военната индустрия, както всички държави правят... (Затова НЕбългарските банки Не кредитират военната индустрия).
    ОСТАВАТ – 2.5 МЛРД “уж” лоши кредити (дали са лоши е друга тема, или пък е схема за придобиване ефтино на апетитни активи, но приемаме).
    За да заработи КТБ нужни още ликвидни 2 млрд, което прави общо 4.5 млрд лв.
    Тези 4.5 млрд се разпределят поравно между инвеститорите от ЕПИК, Оманския и Гемкорп и съотв. 50 % за държавата в лицето на Фонда за гарант. влоговете.
    И КТБ започва да работи като нова банка, а изпълн. директор става Бостанджиев от Добрич, работил в Лондон, компетентен, собственик на Гемкорп, един от инвеститори.
    С включването на Българската банка за развитие БГдържавата поема своя ангажимент, а ДПС глътва надълбоко водица ..., дали искърска или дунавска, все едно.....
    И т.н. ОСТАВА въпроса как ще отговаря Главпрокурора за организираната петък/13юни БАНКОВА ПАНИКА “КТБ”, Кога ще отговаря Главпрокурора?????
    А дали Цв.Василев ще го докарват в чувал, или той ще осъди БГдържавата, знам ли?!?

  • 7 Melani

    0 0 Отговор
    Подкрепям мноението на господин Гечев,няма смисъл да се инвестира в една банка като КТБ,Която одавна е чао,благодарение на Цветан Василев.
  • 8 Деян

    0 0 Отговор
    Естествено, че няма такъв инвеститор, няма и да има. Ама нашите политици продължават да се правят на неразбрали и да търсят под вола теле. Най-жалкото е, че от цялата ситуация страдат обикновените хора, тези които ще се чудят как да си плащат сметките зимата, защото парите им още са блокирани.
  • 9 ахааа

    0 0 Отговор
    Питам аз, само Гечев ли не разбра, че няма такава дупка 4-5млрд.??? Бе алом колу допреди лятото всичко пико бело и изведнъж фалит. Мнооого са кирливите ризи на БНБ, като се почне от нескопосаните квестори, консултанти с конфликт на интереси и прочие плиткоумни действия. НО сега живеем в свят, където една лъжа повторена 100 пъти става истина...