Last news in Fakti

30 Октомври, 2014 12:47 1 125 0

„Булгаргаз“ реже наполовина доставките от газ за топлофикациите

  • газ-
  • парно-
  • тец

Как ще посрещнем една евентуална нова газова криза, зависи и от готовността на дружествата

Дружеството „Булгаргаз“ е изпратило писмо до всички топлофикации, че заявените от тях количества природен газ ще бъдат намалени с 50 на сто от днес. Това потвърди за "Хоризонт" зам.-председателят на браншовата камара на енергетиците при Българската стопанска камара Валентин Терзийски. От министерството на икономиката и енергетиката не бяха открити за коментар, от "Булгаргаз" обещаха да говорят по-късно.

Експерти смятат, че това се дължи на спадът на доставките на синьо гориво от Русия. В сряда министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов обяви, че е отчетено намаляване в подаването на газ.

„Смятаме, че по-ниското налягане се дължи на проблем от технологичен характер, който очакваме да бъде разрешен“, заяви Васил Щонов, цитиран от пресслужбата на правителството.

В момента България компенсира със запасите от находището в Чирен.

Терзийски уточни, че по негова информация намаляването на доставките е отменено тази сутрин: Трябваше от 8.00 часа тази сутрин да има 50 процента намаляване на количествата подаване към топлофикационните дружества.

Редуцирането още не е осъществено, заяви Валентин Терзийски.

Към настоящия момент – не. Доколкото имам информация, към девет-девет и половина е отменено това нареждане за ограничаване. На какво се дължи – нямам информация. Може би по-скоро на непремерено решение за ограниченията, отколкото на някаква промяна в ситуацията към настоящия момент, касаеща техническо естество. При всички случаи няма официално спиране на доставките от руската страна към който и да е потребител в Европа, уточни Валентин Терзийски.

Как ще посрещнем една евентуална нова газова криза, зависи и от готовността на дружествата в сектор "Енергетика". Тяхното финансово състояние е твърде тежко: Точно така. Наистина положението е доста, доста по-различно от 2009-а от гледна точка на финансова обезпеченост. Смятам, че този път ситуацията ще бъде доста по-драматична.

Дневното потребление у нас, в най-студените месеци, се очаква да бъде между 10-11 млн. куб. метра газ , като в момента то варира между 7-8 млн. куб. метра газ.

След заседанието на правителството в сряда Васил Щонов изложи възможностите за преодоляване на евентуална кризисна ситуация. При надвишаване на максималния дневен капацитет от 4,1 млн. куб. метра газ на газохранилището в Чирен, ще се премине към първа стъпка от разработения кризисен план, който предвижда преминаването на топлофикационните централи от газ на мазут.

„Вероятността това да се случи е много малка. Кризисният щаб към Министерството на икономиката и енергетиката следи внимателно и постоянно ситуацията и към момента няма основание за притеснение“, категоричен бе министърът на икономиката и енергетиката.

Няма да има последствия за потребителите, защото "Булгаргаз" ще продължи да доставя газ на топлофикациите. Няма да оставим хората на студено. Това обеща пред журналисти в парламента служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той коментира изпратените писма от "Булгаргаз" до топлофикациионни дружества да си платят задълженията за извършени вече доставки.

Служебният министър обясни, че топлофикациите дължат десетки милиони левове на "Булгаргаз", като най-големият длъжник е "Топлофикация София". Той посочи, че тези пари трябват на "Булгаргаз", за да може да си плати авансово за газа, която идва от Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА