Last news in Fakti

1 Ноември, 2014 11:29 2 435 1

В Русия повишиха шоково лихвата

  • русия-
  • лихва-
  • рубла

От началото на октомври Руската централна банка е наляла на валутния пазар 26,73 млрд. долара в подкрепа на националната валута

Руската централна банка (РЦБ) повиши в петък основната си лихва с цели 150 базисни пункта до 9,5% от досегашно ниво от 8,0%, повишавайки по този начин основната заемна лихва с цели 400 базисни пункта от началото на годината.

Като причини за това свое решение банката се обоснова с по-високата от прогнозите инфлация, слабите петролни цени, обезценката на рублата и засилените санкции на Запада срещу Москва с оглед украинската криза, съобщи БНР.

Банката посочи, че очаква годишната инфлация да остане над 8% до края на първото тримесечие на 2015-а година и прогнозира, че руският икономически растеж ще остане близо до нулата (знак за стагнация) през последното тримесечие на тази и в началото на следващата година. Предишните прогнози на РЦБ бяха за инфлация, която да не надхвърли ниво от 6,5%.

Руската централна банка повиши и своята депозитна лихва до 8,5% от 7,0%, както и тавана на репо лихвата до 10,5% от 9,0%.

Следващото заседание на РЦБ ще се проведе на 11-и декември.

Рублата опитва известна стабилизация след много по-агресивното от очакваното повишение на лихвите от страна на руската централна банка, но като цяло остава под натиск от продажби спрямо долара и еврото. Сега руската валута се търгува около 42,25 рубли за долар - не много далеч от вчерашното рекордно дъно около 43,66 рубли и около 53,16 рубли за едно евро - под вчерашното историческо дъно от 55,49 рубли.

Междувременно РЦБ обяви и ново повишение на коридора на търговия на рублата спрямо "кошницата" евро - долар до 39,55 - 48,55 рубли от вчерашна "лента" на търговия между 39,20 - 48,20 рубли.

Банката също така каза, че в сряда (29-и октомври) е продала 2,93 млрд. долара за да отслаби натиска върху рублата. Това означава, че от началото на месеца насам РЦБ е провела валутни интервенции за цели 26,73 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 6 Отговор
    русия е пред сериозен финансов и икономически колапс,което може да е опасно за всички .ако продължи с опитите за искуствено задържане на рублата ,държавния резерв на русия ще губи спестяванията си,а ако продължи с вдигането на лихвите сериозно ще повлияе на ликвидността и инвестициите.демек сегашната ситуация е като плуване под вода и не се знае плувеца ще успее ли да изплува или ще се удави.