Last news in Fakti

18 Ноември, 2014 17:21 1 094 0

Плевнелиев и Коморовски: Европейският енергиен съюз е сред най-важните приоритети на ЕС

  • росен плевнелиев-
  • бронислав коморовски-
  • полша-
  • варшава-
  • европейският енергиен съюз-
  • диверсификацията-
  • газопреносните системи-
  • ес-
  • украйна

Президентите на България и Полша смятат, че отношенията между двете страни трябва да бъдат надградени до стратегическо партньорство

Плевнелиев и Коморовски: Европейският енергиен съюз е сред най-важните приоритети на ЕС - 1
Снимка: БТА

Европейският енергиен съюз ще увеличи както сигурността на държавите членки, така и тяхната конкурентоспособност. Около тази позиция се обединиха президентите на България и Полша Росен Плевнелиев и Бронислав Коморовски, които разговаряха днес във Варшава. По покана на президента Коморовски българският държавен глава е на официално посещение в Република Полша.

“Диверсификацията и свързаността на газопреносните системи, чрез изграждането на интерконектори, е от ключово значение за преодоляване на зависимостта от един доставчик и гарантиране на енергийната сигурност”, заяви президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да работи за изграждането на интегриран регионален пазар на електроенергия и газ в Югоизточна Европа и свързването му с държавите от Вишеградската група.

Полският държавен глава благодари на президента Плевнелиев за позицията на страната ни в подкрепа на усилията на ЕС за намирането на мирно и устойчиво решение на кризата в Украйна. Категоричната позиция на държавните глави на България и Полша е, че политиката на санкции на ЕС към Русия отразява разбирането на Европа, че зачитането на нормите на международното право и на върховенството на закона не може да има алтернатива.

Обща беше оценката на двамата президенти, че специалните отношения между България и Полша трябва да бъдат надградени до стратегическо партньорство. „Нашите страни споделят общи позиции и имат отлично сътрудничество както на двустранно и регионално ниво, така и в ЕС, НАТО и ООН“, заяви президентът Плевнелиев.

Държавният глава припомни и историческите връзки между двата народа – през 2014 г. страната ни отбелязва 570 години от похода в защита на християнството на полския крал Владислав III, наречен от народа ни Варненчик, а преди няколко дни в град Белене беше открит паметник на светия папа Йоан Павел II. 

По време на срещата беше подчертано отличното сътрудничество между двете държави в сферата на сигурността и отбраната. България и Полша работят за изпълнение на решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс. В рамките на приетия План за готовност за действие на НАТО предстои свързването на Втора механизирана бригада с Многонационалния корпус в Шчечин. Държавният глава отбеляза и възможността за по-тясно сътрудничество на полигона в Ново село с Тренировъчния център на обединените сили в Бидгошч.

Процесът на разширяване на ЕС, както и Източното партньорство са двигател за реформите в съседните държави, подчертаха по време на срещата президентите Плевнелиев и Коморовски. Обща беше и оценката, че отношенията на добросъседство са предпоставка за успешна интеграция в Европейския съюз.

В последните години търговският обмен между България и Полша отбелязва устойчив ръст и през 2013 г. Надхвърля 1,1 млрд. долара което е увеличение с 23%. През миналата година беше създадена и Българо-полска търговска палата, която работи за задълбочаване на връзките между малките и средните предприятия на двете страни.

Според президента Плевнелиев утвърждаването на България като регионален доставчик на компоненти за автомобилната индустрия и машиностроенето, както и нарастването на производството в сферите на електротехниката и високите технологии, създават благоприятни предпоставки за повече полски инвестиции у нас. „През последните години редица полски компании натрупаха опит и възможности за реализирането на инвестиционни проекти и България е предпочитан партньор“, заяви президентът Коморовски. България остава и една от предпочитаните туристически дестинации за полските граждани, като през 2013 г. над 230 000 поляци са посетили страната ни, стана ясно още по време на срещата.

Президентите Плевнелиев и Коморовски изразиха подкрепата си за задълбочаване на сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата. След срещата на държавните глави предстои да бъде подписан Протокол за научен обмен между БАН и Полската академия на науките. Активна институционална подкрепа получават полонистиката в България и българистиката в Полша. Днес българският език и култура се изучават в седем полски университета, а полският език – в пет български висши училища.

Президентът Плевнелиев връчи на своя полски колега орден „Стара планина“ с лента и беше удостоен от президента Коморовски с орден „Бял орел“. Висшето полско държавно отличие се връчва за изключителните заслуги на българския държавен глава за развитието на Република Полша. 

В рамките на визитата си държавният глава ще проведе срещи и с министър-председателя на страната Ева Копач, с маршала на Сената на Република Полша Богдан Борусевич, както и с маршала на Сейма Сикорски.
Президентът посети Фондовата борса в полската столица и запозна представителите на полския бизнес с възможностите за икономическо сътрудничество, инвестиции и туризъм в България.

В сградата на българското посолство във Варшава президентът Плевнелиев ще се срещне с представители на българската общност, където ще бъде открита и изложба на българска живопис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА