25 Ноември, 2014 21:36 1 480 0

БНБ предлага фирма да дири активите на КТБ

  • ктб-
  • активи-
  • пасиви-
  • бнб

Управителят на БНБ споделя своето убеждение, че такова решение и произтичащите от това действия изцяло отговарят на дългосрочния обществен интерес и ще бъдат сигурен знак

Представителят на БНБ във Фонда за гарантиране на влоговете в банките Нели Кордовска е внесла предложение фондът да стартира процедура за избор на компания, която да проследи извършените операции с активи на КТБ. Това става ясно от съобщение на Централната банка.

Чуждестранните Citibank, HSBC и местните клонове на "Сосиете Женерал" и "Уникредит" ще предоставят 1,3 млрд. лв. на България, съобщава Ройтерс.

Мостовото финансиране e кредит, който се отпуска до получаването на друго финансиранe.

Новият заем ще увеличи държавния дълг на България на 28,4% от БВП тази година спрямо 18% през 2013 г., но тя ще остане страната членка на ЕС с най-нисък дълг.

Управителят на БНБ Иван Искров е изпратил поздравителен адрес на Радослав Миленков по случай избирането му за председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/, се посочва в съобщението.

Като пожелава успех в неговата работа, управителят на БНБ напомня за предложението на УС на БНБ, което представителят на централната банка във ФГВБ Нели Кордовска е внесла за разглеждане в УС на Фонда. Това предложение предвижда стартиране на процедура за избор на компания, притежаваща необходимия международен опит за проследяване и разследване на извършените операции с активи на КТБ, довели до отрицателен собствен капитал на банката и до отнемане на лиценза, посочват от БНБ.

Управителят на БНБ споделя своето убеждение, че такова решение и произтичащите от това действия изцяло отговарят на дългосрочния обществен интерес и ще бъдат сигурен знак, че злоупотребите с парите на вложителите не трябва да бъдат оставяни без последствия. Както и досега, ФГВБ може да разчита на доброто работно сътрудничество и ползотворно институционално взаимодействие от страна на централната банка, се посочва в поздравителния адрес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА