Last news in Fakti

26 Ноември, 2014 13:46 723 0

Парламентът прие актуализация на бюджета

  • народно събрание-
  • бюджет-
  • актуализация

Новият дълг от 4,5 млрд. лева ще бъде използва по този начин. 2 млрд. лева от тях ще отидат в Фондът за гарантиране на влоговете

Вземането на нов външен държавен заем за 4,5 млрд. лева одобриха депутатите при актуализацията на тазгодишния бюджет.

Опозицията от БСП се опитаха да променят това, като предложат новият дълг да бъде в размер до 1,3 млрд. лева, но мнозинството народни избраници не го подкрепиха.

По този начин дългът ни четири седмици преди Коледа скача до 22,5 млрд. лв. от 18 млрд. лв. Очаква се дефицитът да скочи над допустимите от ЕС 3 %, стигайки до 3,7 на сто от БВП.

Прихващанията на вземания от Корпоративна търговска банка (КТБ) със задължения към нея вследствие на цесии, направени след поставянето й под специален надзор от 20 юни, ще бъдат обявени за недействителни по отношение на кредиторите.

Те ще бъдат изпълнявани чак след като синдикът изготви окончателната сметка за разпределяне или след като банката бъде продадена като цяло предприятие.

Това стана с поправка в преходните и заключителни разпоредби към актуализацията на бюджета, която Народното събрание прие окончателно.

Новият дълг от 4,5 млрд. лева ще бъде използва по този начин. 2 млрд. лева от тях ще отидат в Фондът за гарантиране на влоговете, за да могат да бъдат изплатени гарантираните пари на вложителите във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ); 900 млн. лева ще бъдат дадени и за осигуряване на ликвидна подкрепа на банковата система, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще получи допълнителни 100 млн. лева, а за министерствата ще се дадат 280 млн. лева, за да изчистят разходите си за тази година.

Най-сериозен е недостигът на финансиране на поети ангажименти в Министерство на вътрешните работи, където се отпускат 125.7 млн. лева, от които 110 млн. лева за разходи за персонал и 15.7 млн. лева за издръжка на системата на МВР за 2014-та година.

Бюджетът на Министерство на труда и социалната политика се актуализира с 50 млн. лева, от които 36 млн. лева ще бъдат за помощ за домакинства, за програми за заетост и за гарантиране изплащане на социалните помощи в системата на социално подпомагане. 14 млн. лева ще отидат за издръжка на дейностите по изпълнение на основните функции на министъра на труда и социалната политика.

За Министерство на регионалното развитие се отпускат 16.4 млн.лева, както и за Министерство на земеделието и храните. Министерство на здравеопазването ще получи 24.2 млн. лева. Висшият съдебен съвет ще получи 10 млн. лева, Министерство на правосъдието – 5 млн. лева, външното ведомство – 3 млн. лева, а Държавен фонд „Земеделие” – 70 млн. лева.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА