Last news in Fakti

26 Ноември, 2014 14:35 950 0

Военната ни индустрия увеличава износа си за Полша

  • отбрана-
  • индустрия-
  • военни заводи-
  • износ-
  • полша-
  • любен петров

Годишният оборот на дружествата от отбранителната индустрия е бил над 600 млн. лв.

Българската отбранителна индустрия развива технологичните си способности и потенциал в отговор на променящите се предизвикателства пред сигурността и с цел запазване на своята конкурентоспособност. Това каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на българо-полския форум „Възможности за сътрудничество в сферата на отбранителната индустрия“ с участието на компании от двете страни.

Българската отбранителна индустрия е 95% експортно ориентирана. Трансферът й за Полша през последните три години регистрира значителен ръст и през 2013 г. полската държава е на второ място сред европейските страни по обем на вноса на български продукти, свързани с отбраната, допълни зам.-министърът. Той подчерта, че Министерството на икономиката работи за запазване и развитие на потенциала на българската отбранителна индустрия и ускореното й изграждане като конкурентоспособен и иновативен европейски производител. „И двете страни определят отбранителните си индустрии като елемент от системата за национална сигурност, оценяват ролята им за изграждане на необходимите способности за сигурност и отбрана“, каза още той.

През последните три години годишният оборот на дружествата от отбранителната индустрия е бил над 600 млн.лв. Броят на заетите работници и служители в отрасъла е приблизително 15 000 души.

Зам.-министър Петров допълни още, че усилията на Министерството на икономиката са насочени към установяване на активен диалог с утвърдените браншови и клъстерни организации в индустриалните сектори, които са свързани с отбраната и сигурността. Силно насърчаваме българските фирми и индустриални експерти да участват в проучванията и инициативите на Индустриалната консултативна група на НАТО.

„Членството на България в Алианса дава право на българските фирми да участват и на етапа на конкурентния подбор – в международни търгове за осъществяване на проекти на НАТО“, заяви зам.-министърът.

„Искам да Ви уверя, че Министерство на икономиката е реално ангажирано с подобряване на бизнес средата и може да разчитате на нашето активно сътрудничество и подкрепа. Ние ще работим усилено за изпълнението на икономическите приоритети на правителството –поддържане на благоприятен бизнес климат, насърчаване на инвестициите и иновациите и подобряване на достъпа до финансиране“, заключи зам.-министър Петров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА