Last news in Fakti

27 Ноември, 2014 08:39 2 950 7

Петролът ще е евтин.ОПЕК не пипна квотите

  • петрол-
  • опек-
  • добив-
  • цени

За последен път ОПЕК взе решение за намаляване на квотите през 2008 година, когато цената падна до $32 за барел

Страните от ОПЕК се споразумяха засега да не намаляват добива на нефт, предаде АП.

Това беше очаквано след като свиканата във вторник по искане на Москва среща между Русия, Венецуела, Саудитска Арабия и Мексико не постигнаха съгласие за намаляване на цените на черното злато.

Сортът Брент падна тази сутрин на борсата в Лондон с 2,5% до $76,49 за барел. За първи за последните четири години черното злато падна под психологическата граница от $77 за барел.

Американският лек суров петрол продължава да пада. Черното злато отбеляза спад до $72,70 за барел, което е най-ниската котировка за последните четири години.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ан Нуайми прогнозира, че пазарът ще се стабилизира без намеса отвън.

Съгласието в ОПЕК за запазване на квотите беше постигнато в навечерието на срещата на Организацията във Виена. Според икономисти, добивът трябва да се намали с поне 300 хиляди барела дневно, иначе цената на суровия петрол може да падне под 60 долара за барел.

Това би било пагубно за икономиката на редица страни, между които Русия.

За последен път ОПЕК взе решение за намаляване на квотите през 2008 година, когато в разгара на финансовата криза петролът поевтиня драстично до $32 за барел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Естребовски

    2 0 Отговор
    Цената на LPG в момента е същата когато миналата година петрола беше 102$ за барел.Голямо дране ни прилагат в момента.Трябва да се пълно касичката на мафията,
  • 2 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор
    А ДАНО ЧЕ МИ СЕ КАРА V8 АМА В БЪЛГАРИЯ ЕДВА ЛИ ЩЕ ПОЕФТИНЕЕ
  • 3 Angel

    1 0 Отговор
    не разбирам как се определят цените на петрола ама някои спекулира с нещо.като пада що не падат и цените на хранителните продукти,нали така падат траспортните разходи.или нпадат пак да ги вдигнат и после да кажат сега са нормални... цените на петрола са супер завишени.ако бяха нормални нямаще тия шеихове да си строят хотели 8 звезди и да си купуват футболни клудове и т.н.
    ЦЕНИТЕ на ВСИЧКО В ЗАПАДНИЯ СВЯТ ЗА СУПЕР НЕ РЕАЛНИ И ЗАВИШЕНИ
  • 4 кмета

    0 0 Отговор
    500кила барел делено на 75$ =0,15*1,50=0,225 стотинки лева за литър и един килограм жито 22 стотинки за бартер чували сте даваш вземаш и по се оправдаваш с европа ддс акциз и други та промиващи мозъка термини а LPG e жълти стотини от 3 до 6 на цистерна влакова влиза в лука базите пук пук кажи баба тенкю и ма останали и не съм доцент но ги слагам в малкия си джоб

    Коментиран от #5, #6

  • 5 шруум гъбков

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "кмета":

    нещо превъзбуден си май....
  • 6 шруум гъбков

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "кмета":

    и вземи си сложи един конвертор, че хич те няма в сметките
  • 7 кмета

    0 0 Отговор
    като ,не ти харесва истината истината харесва тебе