Last news in Fakti

27 Ноември, 2014 19:49 1 218 0

Николина Ангелкова: Средства за рекламата и устойчивото развитие на туризма

  • николина ангелкова-
  • туризъм-
  • реклама

В последната година и половина има огромно забавяне по усвояване на европейските средства, свързани с туризма

Николина Ангелкова: Средства за рекламата и устойчивото развитие на туризма - 1
Снимка: БТА

Новото министерство на туризма ще отделя средства през следващата година основно за реклама и устойчиво развитие на туризма, обясни министър Николина Ангелкова:

В момента една от основните политики, които обсъждаме за бюджета, е свързана с националната реклама за 2015-а година. Обсъждаме с представители на бранша къде точно да бъдат насочени тези средства, как точно да се рекламираме и Национален съвет по туризъм да уточним конкретните дейности. Друга част от средствата ще бъдат насочени към устойчиво развитие на туризма, свързано с промените в подкзаконовите нормативни актове, с анализите и прогнозите в туризма. Но като цяло основната част от средствата ще бъде насочена към реклама.

Ангелкова даде разяснения по отношение на структурата на министерството и обясни, че то вероятно ще се настани в сградата на бившето Министерство на инвестиционното проектиране.

Щатните бройки към този момента са 120 на министерството, които сме определили. По отношение на това, че част от дирекциите бяха преместени в Пловдив, основната сграда, централната администрация ще бъде в София. В Пловдив в никакъв случай няма да се закрива и няма да се местят хората, които вече имат изграден капацитет. В момента обсъждаме дали дирекции, дали отдел ще останат в Пловдив , но няма хората които са от Пловдив и които работят там и са се доказали към експерти да бъдат отново местени.

По отношение на моя екип, искам да подчертая, че заместник-министър Бранимир Ботев беше предложен от Патриотичния фронт. Създаде се напрежение с това предложение, има декларация от голяма част от браншовите организации по отношение на неговата кандидатура. Надявам се това напрежение да се изчисти.

Николина Ангелкова обясни, че има огромно забавяне на усвояването на европейските средства за туризъм:

В последната година и половина има огромно забавяне по усвояване на европейските средства, свързани с туризма, особено по ОПРР. Около 8 милиона лева са с риск от загуба, а до края на 205 година следва да се усвоят 20 милиона лева. Изключително забавяне, както по отношение на планирането, включително и по средствата за национална реклама следва да се усвоят 4 милиона лева.

Ангелкова обяви и с кои страни, основни пазари на туристическия продукт, са започнали са разговори за облекчаване на визовия режим

Основно стартирахме разговори за Турция, Русия, Китай, Индия и други трети страни, които са целеви пазари за нас. Още в понеделник ще проведем работна среща по отношение на Турция и основно зимен сезон. Министър Ангелкова съобщи, че от следващата седмица започва проверка на готовността на зимните курорти за сезона и по отношение на предлаганите от тях услуги.

Николина Ангелкова смята, че трябва да има консолидация на туристическия бранш: Изключително много разчитам на него и на всички конструктивни предложения, решения и коментари Със сигурност има нужда от консолидация на бранша и това трябва да стане отново в диалог с тях. В момента 183 са регистрираните сдружения. По отношение на Националния съвет по туризъм, необходима е също неговата промяна.

Тя коментира и опасенията на жителите на Велинград, според които концесията за добив на волфрам в района застрашава туризма и биоземеделието. Николина Ангелкова каза, че ако това се окаже така, нейното министерство няма да подкрепи рудодобива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА