27 Ноември, 2014 12:45 795 0

Подготвят нови застрахователни продукти за износа ни

  • подготвят-
  • нови-
  • застрахователни-
  • продукти-
  • износа си
Подготвят нови застрахователни продукти за износа ни - 1
Снимка: БТА

В рамките на общата  политика за насърчаване на износа и развитието на  малките и средни предприятия, министърът на икономиката Божидар Лукарски чрез „Българската агенция за експортно застраховане“ (БАЕЗ ) ще подготви нови застрахователни продукти, с които ще се подкрепят българските износители на международните пазари и ще ги предпазят от рискове.

„Българската агенция за експортно застраховане“, съвместно с Министерството на икономиката, ще въведе нов продукт за малките и средни предприятия, предназначен за фирми с малък експортен опит. Основните параметри на продукта включват по-бърза и улеснена процедура за кандидатстване и одобрение, както и консултация за финансовото състояние и надеждността на чуждестранния партньор. Възможност да се застраховат ще имат сделки с период на отсрочването до 180 дни.  Рисковете по експортните сделки ще могат да се финансират със застрахователната полица на „Българската агенция за експортно застраховане“.

„Българската агенция за експортно застраховане“ ще предложи и продукт за по-големи компании - износители с опит, които разполагат със система за постоянна оценка на кредитния риск и поддържат добра база с информация за история на плащанията на техните чуждестранни контрагенти. На тези компании „Българската агенция за експортно застраховане“ ще предостави по-гъвкави условия, отговарящи на спецификите на рисковете, свързани с компанията, бизнеса и индустрията.  Ще бъдат покривани сделки с отсрочване на плащането до 24 месеца, като фирмите ще могат да получат покритие на търговски и/или политически рискове за над 150 държави. Основните параметри на продукта включват по-улеснена процедура за кандидатстване, по-ниска застрахователна премия и допълнителни бонуси при застраховане на по-големи търговски обороти.

В рамките на мерките за насърчаване на бизнеса ще бъде отделено и внимание на региони със сложна политическа обстановка.  За такива пазари ще бъде въведена «Застраховка на търговски и политически риск». Продуктът предоставя едновременно покритие както на търговските, така и на политическите рискове по експортни сделки. Едновременното покритие на търговските и политическите рискове по сделките предоставя цялостна стабилност на дейността на износителя.

Новите услуги ще гарантират получаване на плащането по външнотърговските сделки и ще дадат възможност  износителите да работят при по-облекчени и конкурентни условия. Експортът на български компании може да бъде облекчен от гледна точка на авансово плащане, предоставянето на допълнителни гаранции и издаването на акредитиви. Така фирмите ще могат по-ефективно да управляват своята ликвидност, като в същото време ще могат да получат и допълнително оборотно финансиране чрез прехвърляне на полицата в полза на тяхната обслужваща търговска банка. Чрез застраховане на плащанията износителите могат да увеличат обема на бизнеса си и да намаляват риска по външнотърговската сделка и са защитени от финансови сривове.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА