Last news in Fakti

28 Ноември, 2014 13:54 1 556 0

Банките отказаха за втори път заем на "Булгаргаз"

  • банките-
  • отказаха-
  • заем-
  • булгаргаз

Има риск за отоплителния сезон

Има риск за отоплителния сезон, заявиха за БНР енергийни експерти по повод информацията, че банките са отказали заем на „Булгаргаз“ за втори път в рамките на 6 месеца.

През октомври беше направен опит за осигуряване на 140 милиона лева чрез договаряне с определени банки, но той се е провалил, става ясно от регистъра на обществените поръчки. През юни бе обявена поръчка за 90 милиона лева, която също се провали, след като нито един кандидат не заяви участие.

За тежкото финансово състояние на „Булгаргаз“ предупреди неотдавна служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, който посъветва следващото правителство да постави като един от първите си приоритети осигуряването на оборотни средства за „Булгаргаз“.

Положението на обществения доставчик се усложнява допълнително от факта, че дружеството има блокирани над 17 милиона лева в КТБ, които представляват 98 на сто от средствата на „Булгаргаз“.

Компанията има печалба в размер на 40 милиона лева за деветмесечието, но тя е счетоводна и по тази причина тези пари не могат да се използват за разплащане с „Газпром“. Това обясни енергийния експерт на КТ „Подкрепа“ Ангел Божилов:

„Ако вземем предвид лошата събираемост, ще видим, че тези пари са книга, но не са налични в "Булгаргаз".“

При това положение, според Божилов, а и според Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум, риск за отоплителния сезон има:

„Рискът е много по-тежък, защото ако "Булгаргаз" не успее да плати газта, има нарушения в газоподаването, това ще доведе незабавно до увеличаване на потреблението на електроенергия, за да компенсират нарушеното газоподаване. Тази ситуация се очакваше от дълго време, поради факта, че "Булгаргаз" дълго време беше използван като квазибанка. Според мен дружествата, които са длъжници на "Булгаргаз", да успеят да получат от някъде пари, като кредити, да ги възстановят на дружеството и да се нормализира ситуацията.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА