Last news in Fakti

28 Ноември, 2014 16:08 2 518 0

Най-строгият еврокомисар одобри помощта за ПИБ

  • маргрете вестагер-
  • еврокомисар-
  • одобри-
  • помощта-
  • пиб
Най-строгият еврокомисар одобри помощта за ПИБ - 1
Маргрете Вестагер

Датският еврокомисар по конкурентоспособността Маргрете Вестагер, която през тази седмица одобри срок от 18 месеца за връщане на ликвидната подкрепа от страна на ПИБ, е била икономически министър на своята страна през периода 2011 – 2014 г. През юли 2014 г. Вестагер беше издигната от Дания за еврокомисар, който получи единодушно подкрепата на ЕС и бе избрана на този престижен пост.

Едно от нещата, с които Дания определено може да се гордее по-време и след мандата на Вестагер като финансов министър е икономическото състояние на страната, както и банковата стабилност на Дания. Неслучайно по време на датското председателство на ЕС и под вещото ръководство на Маргрете, ЕС даде мандат в Съвета на министрите да започнат преговори с Европейския парламент за приемането на т.нар. директива за ипотечния кредит. Това се случва въз основа на установените датски правила, които са наложени от г-жа Вестагер и целят защита на потребителите. Именно подобно държание е в основата на гарантиране на стабилност на датската икономика.

Иначе г-жа Вестагер е позната като изключително принципен човек, който „яде банки за закуска” по думите на нейн бивш съветник. Принципната й педантичност винаги е поставяла общественият интерес пред икономическите облаги. Г-жа Вестагер е заклет противник на добилият популярност през последните години на икономическа криза термин – Твърде голям, за да падне. С този термин правителствата на редица страни, включително и това на САЩ оправдаваха наливането на милиарди долари и евро, за да спасяват закъсали банки. За комисар Вестагер нито една банка не е системно важна, след като е в тежко здравословно състояние. Възгледите й са, че най-важното, за да бъде жизнена банковата система е да не се поддържат изкуствено банки, които не изпълняват критериите за стабилност, а да бъдат ампутирани от нея с фалит. В родната си Дания тя отказа да одобри държавна помощ за няколко банки, като прецени, че техните показатели са необратимо лоши и с даването на средства на тези банки ще бъдат ощетени данъкоплатците.

В момента усилията на датския еврокомисар са насочени срещу укриването на млрд. данъци от големите корпорации. За свой опоненти си е избрала Дойче Банк, Пепси Ко Инк. ИКЕА. На 5-ти ноември бяха разкрити от  Международният консорциум за разследваща журналистика, 28 хил. страници с тайни споразумения, с които данъчната администрация на Великото херцогство е позволявала на над 300 международни корпорации, да си спестяват милиарди евро данъци, отчитайки печалбите си там.

Именно нейна беше и финалната дума по отношение на осигурената държавна подкрепа за Първа инвестиционна банка. Според някои анализатори в подобни случаи ЕК е отговаряла в по-кратки срокове, но явно новият еврокомисар смята да наложи промени в този подход. Забавянето е било поради желанието на г-жа Маргрете Вестагер да се запознае в детайли, както с финансово състояние на ПИБ, така и с банковата система на България. Вестагер лично е контролирала и процеса по проверка на кредитния портфейл на банката. В конкретния случай по-бавният отговор на Европейската комися се дължи на по-строгата проверка, която е била наложена над ПИБ за да й бъде позволено удължаване на срока за връщане на ликвидната подкрепа до 26 май 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА