Last news in Fakti

29 Ноември, 2014 22:55 1 378 0

Няма окончателно решение за възрастта за пенсиониране

  • възрастта за пенсиониране-
  • ивайло калфин-
  • социалните партньори-
  • среща-
  • кнсб-
  • пламен димитров

Социалните партньори не постигнаха единство по темата

Няма окончателно решение за възрастта за пенсиониране - 1
Ивайло Калфин

С колко да нараства възрастта за пенсиониране обсъждаха днес на извънредна среща социалните партньори - представители на правителството, синдикатите и бизнеса. Съвещанитето при закрити врата в кабинета на социалният министър Ивайло Калфин продължи три часа, съобщи Нова тв. Разговорите са били насочени само към промяната във възрастта за пенсия.

Два месеца беше последното предложение на новия социален министър Ивайло Калфин, както научихме преди ден. Позицията за синдикатите, а и както е предвидено в проекта за бюджет за 2015 г., нарастването е от 4 месеца. Окончателно решение днес не беше взето, но стана пределно ясно, че партньорите не са на еднакво мнение.

Основният спор е ще се замрази ли нарастването на възрастта за пенсиониране на българските трудещи се. Но и синдакалистите, участвали в срещата, заявиха, че става въпрос за принципи, и не са обсъждани конкретни параметри.

„Два месеца ли, четири месеца ли, могат да бъдат и два, и четири, в замисимост от това какво ще покажат разчетите. Правим разчети за 20-25 години напред. Бяхме направили преди време едно нещо, Дянков се обърна с хастара наопаки”, коментира вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

„В дългосрочен план, за цялата архитектура на системата, първи, втори стълб, кой какво плаща, съотношенията на универсалните към солидарната система, прекалено много въпроси стоят нерешени”, обяви от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според социалния министър Ивайло Калфин, когато се увеличи възрастта за пенсиониране, хората ще могат да взимат и по-високи пенсии. Обратното обрича възрастните хора на ниски доходи. Въпреки че срещата не беше предварително огласена, вицепремиерът обеща прозрачност.

„Ще се опитаме това, което правим да бъде максимално публично, но това не означава, че тези експертни разговори могат да бъдат публични”, обясни социалният министър Ивайло Калфин.

В момента мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените - на 60 години и 8 месеца. В проекта за рамката на бюджет 2015 г. на Министерството на финансите се предвижда стажът и възрастта за пенсиониране да се увеличават с 4 месеца годишно.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА