Last news in Fakti

10 Декември, 2014 12:27 1 348 1

Правим с Атина и Букурещ Вертикален газов коридор

  • южен поток-
  • газ-
  • русия-
  • синьо гориво

Няма България, има проект, който тръгва от руското черноморско крайбрежие и стига до Австрия и до Италия

"Вертикалният газов коридор", който ще свързва преносните мрежи на България, Гърция и Румъния, ще може да подава газ в обем от 3 до 5 милиарда кубически метра годишно, съобщи БНР.

Във вторник трите държави решиха да изграждат Вертикален коридор, който да е алтернатива на проекта "Южен поток".

Източниците на газ ще бъдат гръцкият завод за втечнен газ в Ревитуса и планираният Трансадриатически газопровод, който ще пренася каспийски газ.

“Южен поток – България” продължава да работи по проекта.

Това заяви в студиото на ,,Денят започва” по БНТ Димитър Гогов, който е директор на компанията. По думите му все още няма официална становище на акционерите, че проектът е прекратен.

Според Гогов за момента няма как да бъде обявена точна цифра какви ще бъдат загубите за България, ако газопроводът заобиколи страната ни. Досега са изхарчени по 90 млн. евро по проекта.

Официално становище на акционера от руска страна в "Южен поток България" за това, че той иска да прекрати участието си в това предприятие няма, коментира той.

Ако има някакъв разговор, че дружеството трябва да бъде прекратено, то той трябва да се състои на ниво акционери, обясни Гогов. Той заяви, че се информира от медиите и никой не е водил разговори с него.

"Има междуправителствено споразумение, акционерно споразумение, с което се създава компанията и от там нататък има ред процедури, които са осигурявали начина, по който да функционира тази компания. Към настоящия момент единственото, което съществува, е договор, подписан със строителна компания, т.е. консорциум, който да извърши строителството на газопровода, договор, който все още не е влязъл в сила. Всичко останало е въпрос на тълкувание", каза Гогов. Всеки един акционер или участник в едно предприятие, когато нещо не се осъществи, винаги може да предяви претенции, друг е въпросът доколко те са основателни, даде пример той.

Има изготвен проект на договор за транзитиране на природен газ, който, според Гогов, е все още "насипен" и той трябва да бъде доработен. Този договор трябва да бъде предложен на всички, които искат да транзитират газ по този газопровод.

Няма България, има проект, който тръгва от руското черноморско крайбрежие и стига до Австрия и до Италия. По този газопровод ще се транзитира газ, на отделни секции. Всяка една секция се оперира от отделно юридическо дружество. "И това юридическо дружество сключва договор с този, с който иска да го транзитира. И точка", каза Димитър Гогов.

За твърдението на Владимир Путин, че България ще загуби 400 млн. евро от транзитни такси от спирането на проекта "Южен поток" Гогов каза, че всеки един проект има проектно финансиране. За да има такова проектно финансиране, за да може компанията да отиде и да поиска от банковите институции такова финансиране, тя трябва да изработи примерен финансов модел и бизнес план на този проект.

Такъв финансов модел е изработен от подкрепата на една от най-големите финансови институции в света "Портланд адвайзърс". И този финансов модел, който не е окончателен, в него има срок на откупуване на инвестициите в газопровода за един определен период от време – 10, 11 или 12 години. И за да могат тези инвестиции да бъдат откупени, т.е. ти, имайки кредита да можеш да го погасяваш и да си плащаш лихвата, трябва да има някакъв приход от това, че ти транзитираш газ. Този приход е записан с определена цифра в този финансов модел.

Приход, не говоря за печалба, подчерта Гогов. Тези пари в този финансов модел са записани, това не е тайна, са 448 млн. евро на година. Само че това не е чиста печалба, обясни Гогов.

Тръбите, които се намират на българското крайбрежие са собственост на "Южен поток транзит". Компанията няма нищо общо с България, тя просто ползва складовете – германска, френска, италианска, руска компании. Те са платили тези тръби.

България не е инициатор на "Южен поток", България се е присъединила, каза още Гогов. Той коментира още, че "ще бъде толкова тъжен, ако съдбата на "Набуко" сподели съдбата на "Южен поток".

По повод оплакването на Борисов пред депутатите, че не може да се добере до договорите за "Южен поток", Гогов каза: Не бих искал да коментирам защо са дадени договорите на Бойко Борисов вчера. БЕХ би трябвало да разговаря по темата на ниво премиер. "Политик от калибъра на премиера на България би трябвало да е запознат", заяви пред бТВ Гогов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    1 0 Отговор
    Защо на го забият в центъра на България този газопровод, и да си го въртим накъдето искаме. Тогава всички ще са доволни.