Last news in Fakti

14 Декември, 2014 14:07 1 540 0

Калфин: Нов модел за пенсионния фонд

  • пенсии-
  • пенсионна реформа-
  • ивайло калфин

Моята работа е да потърся диалог със социалните партньори

„В момента пенсионната система, такава каквато е, гарантира мизерни пенсии. 53% от пенсиите са плащат от бюджета.
Няма стоящи пари някъде, които някой да иска да раздава. Ако искаме да създаваме възможности на пенсионния фонд, той трябва да бъде отделен от бюджета“, това заяви в ефира на Нова телевизия заместник-председателят на ПП АБВ и вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин. Според него осигуряването на финансова независимост на пенсионния фонд може да бъде постигнато  по няколко начина. Чрез увеличаване на възрастта за пенсиониране, увеличаване на вноската или промяна в условията за категорийните работници.
„Моята работа е да потърся диалог със социалните партньори и да потърсим схема, която е най-приемлива”, заяви социалният министър. Той бе категоричен, че отлагането на реформите носи след себе си сериозни негативи. По думите му предложението за повишаване на възрастта с два месеца на година е компромисен вариант, който няма да доведе до сериозни сътресения, тъй като закона ще позволява на всеки, който пожелае, да се  пенсионира предсрочно, а отчислението от пенсията му ще бъде в размер на 0.4 процента за месец.
По отношение на майчинските Ивайло Калфин посочи, че застава зад предложението размерът на обезщетенията да се изчислява по до сега функциониращата методология върху дохода на родителя от последните 18 месеца.
Вицепремиерът коментира и идеите за промяна в изплащането на детските надбавки, като за пореден път посочи, че те са насочени към насърчаване на отговорното родителство. „Като казваме, че ще се стимулира тридетния модел, това не значи, че четвърто и следващи деца ще останат без грижи. Когато говорим за държавна политика за семейства с три деца, не трябва да мислим само за тези с повече от три”, обясни той.
В страни от темата Калфин коментира информацията, че ПП АБВ е получила отказ за членство в ПЕС. „Няма такива решения. Няма как да ти откажат нещо, за което не си кандидатствал“, заяви заместник-председателят на Алтернатива за българско възраждане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА