Last news in Fakti

18 Декември, 2014 09:00 857 0

Овчаров: Много правителства имат вина за спирането на "Южен поток"

  • румен овчаров-
  • правителства-
  • вина-
  • спирането-
  • южен поток

Това на Орешарски и най-вече това на Бойко Борисов, защото още в самото инвестиционно предложеноие, подписано преди 2 години, няма конкретни параметри за това какво ще получава страната ни от проекта, заяви той

Овчаров: Много правителства имат вина за спирането на "Южен поток" - 1
Снимка: БНТ

Много правителства имат вина за сегашното положение на проекта „Южен поток“ и това на Орешарски, и най-вече това на Бойко Борисов, защото още в самото инвестиционно предложеноие, подписано преди 2 години, няма конкретни параметри за това какво ще получава страната ни от проекта. Това коментира в БНТ бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Проектът “Южен поток” с участието на България е приключил, заяви Овчаров. Той ще заобиколи страната ни, дори да има “Южен поток”, добави още той.

Много се бъркаше в “Южен поток” през последните години, той беше използван като разменна монета, той беше използван като средство за натиск върху Русия, “Южен поток” беше разглеждан от някои от предишните правителства като средство за директно обогатяване на близки до тях фирми и се получи това, което всички очаквахме и се превърнахме “в център на кръгово движение, през който никой не минава”, каза още Овчаров.

Той коментира и развитието на проекта в миналото.

Идеята за създаването на проекта “Южен поток” не беше да се заобиколи Украйна, идеята беше да се направи алтернативно или конкурентно трасе на съществуващия проект “Набуко”, отбеляза бившият министър на икономиката и енергетиката

Още през 98-ма година, когато се водеха тежките преговори с Русия, голяма бройка експерти твърдяха, че България е незаобиколим фактор. Оказа се, че след 3 години беше построен “Син поток” и то с български пари, отбеляза Румен Овчаров.

Очакваме да получим официално уведомление от руската страна по темата “Южен поток”, защото освен устни изявления, нямаме позиция черно на бяло какви са истинските намерения, каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев.

След получаване на такъв документ ще решим какви действия да предприемем. Въпреки проблемите в този проект, въпреки развитието му през последната година и половина в кабинета Орешарски, България не носи вина за това, което се случи с “Южен поток”, страната ни не е виновната, защото България се опитва да вкара проекта в рамките на ЕС.

Европейското законодателство е на страната на България и договорката е всеки да може да доставя газ по тази тръба, да има няколко доставчика, отбеляза още Добрев.

Бившият министър на енергетиката открои, че ние не можем да решим за “Южен поток” сами, все пак основният акционер “Газпром” се отказа от проекта.

Няма как да накараме да инвестира 23 милиарда евро в страната ни, ако не иска, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА