Last news in Fakti

18 Декември, 2014 17:29 5 973 2

Божилов: Крадецът вика: „Дръжте крадеца”

  • божилов-
  • карадецът-
  • вика-
  • дръжте крадеца-
  • оет-
  • петко сертов-
  • димитър ламбовски

Фактите, обаче говорят, твърди директорът на фирма ОЕТ на пресконференция относно бизнес скандала между „Вивид Паур” и „Обединени енергийни търговци” /ОЕТ/

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Крадецът вика: „Дръжте крадеца”. Фактите обаче говорят, твърди директорът на фирма ОЕТ Ангел Божилов на пресконференция относно бизнес скандала между Вивид Пауър и „Обединени енергийни търговци” /ОЕТ/.

Божилов отрече категорично този скандал да има нещо общо с изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Напротив, той заподозря, че изчезването на Сертов е опит за смачкване, бой по имиджа на фирмата му и набеждаване в престъпление. Именно затова той е завел иск за 300 000 лева за клевета и набеждаване срещу журналистката Маргарита Михнева и, ако спечели делото и му бъде върната и една стотинка, той ще я даде за благотворителност.

Изчезването на Петко Сертов и има ли то общо с фирма ОЕТ

„Искам да споделя надеждата си, че с г-н Сертов всичко е наред и този тревожен случай ще завърши с благоприятна развръзка, тъй като в крайна сметка поводът, който ни събира днес, започна своето развитие от изчезването на Сертов. Аз твърдо вярвам, че този тревожен случай ще бъде разрешен и той ще се върне при семейството си. За съжаление обаче съм отвратен от начина, по който определени хора се опитаха да използват този тревожен случай, за да създават евтини сензации и да атакуват мен и моята компания”, заяви Божилов.

Мисля, че дневният ред на българското общество има далеч по-сериозни проблеми, с които да се занимава, отколкото да слуша измислиците на определени кръгове от хора, допълни той.

Божилов още веднъж повтори, че не е знаел, че Петко Сертов и Димитър Ламбовски се познават. Твърденията на Ламбовски, че били на сватба заедно, сигурно са верни, но нима всички хора на една сватба се познават, попита Божилов. Тези лица обаче по един грозен начин се възползват от такова тревожно събитие. Очевидно са преценили, че е подходящ момент да упражнят атаката.

Не мисля, че съдебните дела между ОЕТ и Вивид Пауър имат отношение към изчезването на Сертов, каза собственикът на ОЕТ. Според него в продължение на две години Сертов е бил относително наясно с делата на компанията и хипотезата, че в един момент се е подплашил, е несъществена.

С него тези проблеми обаче са били обсъждани твърде бегло. Споменавал съм ги, но не съм търсил съдействие по тези казуси, има си законово установен ред и това е съдът, заяви Божилов.

Той отрече хипотезата в отговор на журналистически въпрос, че Сертов е влязъл във връзка с Ламбовски по отношение на делата. Не приемам подобна хипотеза и нямам представа какво се случва с този човек. Разбрах в неделя за изчезването му. В събота бе звъняла на моя телефон съпругата ми, но аз не си вдигнах телефона, тъй като празнувах Никулден. Между нас казано, аз не възприех насериозно в неделя, когато ми се обадиха от полицията, че е изчезнал, отдадох го на Никулден, поясни Божилов.

Съветникът на Божилов Иван Кутевски заяви: "Ние се притеснихме за Сертов. На срещата ми с него в петък сутринта не сме коментирали, че Сертов ще напуска, той бе в настроение - говорихме си битови неща. Първите ми възприятия бяха да не е станало нещо – като например да не се е ударил някъде с колата, тъй като сам шофираше".

Божилов допълни, че се радва, че и министърът на вътрешните работи твърди, че няма данни за извършено престъпление. Дай Боже и да няма лична драма и той да се върне при семейството си, каза той. 

Междувременно Кутевски поясни, че Сертов, седмица преди да изчезне, е пътувал до Франция, където е станал председател на Асоциация на бивши ръководители на специални служби за сигурност.

Божилов категорично отрече, че не е била плащана заплатата на Сертов. „Не е вярно, че не му е плащана заплатата. Има обаче детайл - последните месеци Сертов е бил регистриран по Закона за ДДС, което е наложило промяна в гражданския му договор като консултант, трябваше да издава фактури на ОЕТ, което е по изискване на закона. Заплатата му е плащана по банков път. Минимално отлагане на плащания е имало, защото е трябвало ОЕТ да получи фактура и по нея да се издаде плащане. Не му дължа обаче пари. Не е прекратен договорът с Петко Сертов", категоричен бе Божилов.

Той обаче попита: „Аз ще си позволя да предположа, че Сертов не е работил само за мен, а е работил и с други компании, защо не се поинтересувате? За разлика от други компании, моята е бяла, но не искам да попадам в хипотезата на Михнева", подхвърли Божилов и не ги спомена кои са.

Това не е първата атака срещу ОЕТ

„Това не е първият път, когато аз съм атакуван по този начин. Вашата колежка Михнева си позволи да споменава, че аз съм бил арестуван и срещу мен се водят дела в Софийски градски съд по случай, който датира от 2010 година. Наистина тогава имаше проверка по сигнал на анонимен свидетел срещу мен, срещу моята компания. В резултат на този сигнал бе извършено претърсване и изземване в офисите на фирмата. В ревизионния доклад по поръчка на прокуратурата се констатира, че фирма ОЕТ няма абсолютно никакви данъчни задължения и не е извършила абсолютно никакви данъчни нарушения. Митническият доклад по същата поръчка констатира, че цялата електроенергия, която е декларирана от дружеството, е изнесена надлежно и няма нарушения пред митницата, както и такива акцизни. Има и постановление на прокуратурата, с което случаят се прекратява при липса на каквито и да било доказателства”, заяви Божилов.

Сегашната атака срещу ОЕТ

Действително съществува договор между фирма ОЕТ и фирма Вивид Пауър, който не е изпълнен. Договорът с турското ми дружество не е сензация и не е тайна, че то е мое. Договорът е стандартен за нашия бранш, състои се от 49 страници. Това е формат на договор, утвърден от Европейската федерация на енергийните търговци, който не подлежи на промени и изменения. Този договор тръгна с фалстарт, след което спря изцяло. В резултат на това, като всяка една нормална корпорация, аз заведох иск пред арбитражния съд на Българска търговско-промишлена палата, но не знам откъде изникна абсолютната идея, че в Стара Загора има арбитражен съд. И с това решение ми се присъжда половината от неустойката, която търся, като цялата сума е 3 милиона евро, а не 15 милиона евро, както се тиражираше”, заяви Божилов.

Той вметна, че според световна рейтингова агенция фирма ОЕТ попада с присъдения рейтинг стронг в 398 компании от общо 1000.

Божилов за лицето Димитър Ламбовски

„Лицето Ламбовски е стар мой познайник, но тъй или иначе той и до ден днешен е председател на борда на директорите на Вивид Пауър. Извън този съдебен спор, който приключи с осъдително решение в наша полза, аз имам и други отношения с г-н Ламбовски. В края на 2011 година г-н Ламбовски дойде с молба да му помогна в затруднена ситуация, в която се намираше – просрочен кредит 1 007 000 евро към ДСК плюс наказателни лихви от 105 000 евро. В молбата му се съдържаше и предложението ако аз погася този кредит, г-н Ламбовски трябваше да построи сградата на ОЕТ на „Беловодски път” №106. Времето бе твърде малко и поради факта, че бяхме приятели, аз направих това, което искаше от мен. С удивление три дни по-късно разбрах, че тази сграда е несъществуваща, на кота нула е и е прехвърлена на фирма НИКМИ. Оказа се, че фирма НИКМИ е подизпълнител на фирма на Ламбовски и там има неразплатени задължения за около 1 милион. Аз проведох среща с фирмата, погасих задълженията, в резултат на което правото на строеж бе върнато на Ламбовски. Стана ясно, че нещата не са такива, каквито изглеждат, и нашите отношения се влошиха. Разбира се, междувременно излязоха и куп други задължения на дружеството на Ламбовски. Аз поех инвестицията в административната ни сграда, която завърших, това ми струваше доста усилия и разправии поради причината, че само от живеещите в „Магнолия 1” срещу фирмата на Ламбовски имаше 217 жалби. Тъй или иначе Ламбовски не издължи необходимата сума, поради което заведох изпълнително дело срещу фирмата му, която междувременно беше прехвърлена, беше назначен друг управител и назначен нов собственик. Има изпълнителен лист, който е връчен на дружеството за 1 414 000 евро. Има и договор за цесия с ДСК. Изпълнителният лист е за 1 417 000 евро. С удивление установих обаче, че това не изчерпва темата, тъй като процедурата изисква да бъде направена справка по публични задължения на длъжника. И  там се оказаха задължения за още 700 000 лева.

Божилов прилага и справка за публични задължения към документите.

Той сподели и дребна случка, на която се натъкнали: че Ламбовски е ползвал от лизинговата компания на Божилов „Mercedes S Klasse”, разбира се - не си е плащал лизинга. Изпратихме му покана да възстанови превозното средство, не го е направил, каза Божилов. След проверка се е установило, според директора на ОЕТ,  че то било прехвърлено с фалшиви документи на фирма на брата на Ламбовски – Юлиян, който е адвокат.

Интересната част на случая – Турция

„Твърде вероятно, тъй като не разполагам с неопровержими доказателства, в момента, в който завеждаме делото срещу Вивид Пауър, г-н Ламбовски е наясно, че той ще го загуби. Твърде вероятно чрез мой бивш партньор в ОЕТ, на когото съм изкупил дяловете обратно, се е свързал с турския управител г-н Исмаил Тюрал, където практически се намират средствата от продажбата на електроенергията. Твърде вероятно решават, че тези средства са техни и решават да си ги поделят. В резултат на това г-н Тюрал започва да опразва сметките на дружеството, аз разбира се реагирам, доколкото мога, и го спирам в средата на процеса. Заменям го с хиляди неприятности и разправии като управител. В деня, в който той е уведомен за този факт, вечерта се връща в офиса и го опразва – краде компютърните системи, счетоводния архив и други документи. Има и полицейски протокол, нотариално заверен комплект от снимки, от които е видно, че в офиса не е останало нищо друго освен бюра, контейнерчета и шкафове. Той е подпомогнат от определен брой хора, работещи за ОЕТ. Подадох жалби до прокуратурата в Турция, като тя прецени, че има 18 лица организирана престъпна група и има данни за извършено престъпление. Случаят бе изпратен по компетенция на дежурен съд за тежки престъпления в Истанбул, където 18-те лица са квалифицирани като обвиняеми”, заяви Божилов. Той отрече да знае, че Исмаил Тюрал е бил изхвърлян от сградата в Турция, в която се намира офисът на ОЕТ.  „Лицето, за което Михнева твърди, че е изхвърлено от третия етаж на офиса - първо офисът се намира на втория етаж. Второ, Тюрал започва натиск срещу моя адвокат. Моят адвокат му заведе дело за обида на обществен служител по служба, заплаха с оръжие и клевета”, заяви Божилов. Той допълни: „Аз не съм си позволил да занимавам досега с проблемите на моята фирма и тежките щети, които тази група ми е нанесла, тъй като смятам, че в съвременното цивилизовано общество съдът е крайната инстанция, която решава подобни спорове”.

Това е грозна спекулация, на която се отделя много внимание в публичното пространство. В дневния ред на обществото не е най-важно дали фирма ОЕТ ще си спечели поредното съдебно дело, каза Божилов.

По какви проекти Сертов е съдействал на ОЕТ

Две са основно направленията. Първото е с програма за преструктуриране на енергийния отрасъл на България с цел избягване на кризата, в която в момента сме попаднали. Измеренията на тази криза са гигантски – в момента, в който ние говорим, на няколко предприятия в сектор енергетика се пускат заповеди за уволнение точно преди Коледа на служителите, няколко други не могат да си получат заплатите. Всички знаете състоянието на НЕК. Най-общо казано, стратегията бе свързана с преструктурирането на отрасъла, по който да позволи ликвидирането на дефицитите в НЕК, стабилизация на останалите предприятия, свързани с нея, тъй като по силата на пазарния модел НЕК е пресечната точка на разплащанията и доставките в нея, което пък да рефлектира върху възможността цените на електроенергията в България да бъдат задържани на социално поносими нива. Програмата не е тайна, тя е публикувана през май 2012 година на сайта на КТ „Подкрепа”, връчвана е в писмен вид с входящи номера на четири български правителства, включително последните две писма, в две стъпки резюмират да ликвидират текущия дефицит на НЕК са входирани в Министерство на енергетиката, след като бе отделено от Министерство на икономиката, и в Министерство на финансите. Мисля, че и премиерът Бойко Борисов е запознат с това резюме, заяви Божилов.

Другата линия, по която Божилов е търсил помощ от Сертов и се надява пак да я получи, е някои мерки по опазване на интелектуалната собственост. Той демонстрира модел, за който има световна защита, Сертов е съдействал за него с адвокатска кантора, която да формулира претенциите на ОЕТ по целия свят и да ги защити успешно.


Историята на Вивид Пауър не е нещо изключително

Тя е принадлежала на Алфа финанс, г-н Прокопиев и Румяна Георгиева. През лятото на 2011 година аз имах намерение да разширя бизнеса си в Сърбия и Македония, а фирма Вивид Пауър бе обявена за продажба, заяви Божилов. Тъй като нашият бизнес е 100% лицензионен и регулиран, изваждането на лицензия е тежък и времеви процес и реших, че е подходящ случай за кратко време да се сдобия с двата лиценза, които ме интересуваха. Предложих да закупя само тези два лиценза, беше ми отказано, хората искаха да си продадат цялата фирма, тъй като по поръчка на американското дружество. закупихме фирма Вивид Пауър, отделихме лицензиите за Сърбия и Македония, след това съвсем естествено търсих да я продам. Аз имам български лиценз, имам си гръцки лиценз. Г-н Ламбовски изяви желания да прави бизнес с електроенергия, тъй като бил зам.-председател на електроенергийна комисия, имал връзки, би могъл да уреди приватизацията на Атом Енергоремонт на Ковачки, но да не навлизаме в тези фантастични истории, върна се назад във времето Божилов. Аз му казах: няма проблем и го предупредих, че този бизнес е строго регламентирам и електроенергията не може да се складира, ако не се справиш, аз няма да имам друг избор, освен да си потърся правата по съдебен ред, предупредил го тогава Божилов. За съжаление това наистина се случи, заяви собственикът на ОЕТ.

В отговор на журналистически въпрос той заяви, че няма представа дали от Вивид Пауър са платили електроенергията в Гърция. Моят договор с Вивид Пауър е за електроенергия от България. Дадох шанс на няколко пъти договорът да се изпълни, в продължение на два месеца, но доставките не се състояха. В такива случаи се дължат огромни неустойки, каза Божилов.

Той заключи: Очевидно ще се получи "Крадецът вика: Дръжте крадеца", но когато фактите говорят, и боговете мълчат”.

Ангел Божилов представи документи по бизнес спора.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Този Божилов се изкара СВЕТЕЦ!!!!!!! Маргарита Михнева е права! Само името му е Ангел!!!! Как не го е срам да говори лъжи, да изопачава истината? За този човик наричащ себе си "бизнесмен" – бизнесът му е измама и присвояване!!!!!!
  • 2 Българчо

    0 0 Отговор
    Този господин щом е в този бранш не е попаднал случайно там и без връзките с енергийната мафия в България. Спомена за малко Ковачки, уж случайно, но можеше случайно да спомене е Р.Оф но сигурно го е дострашало. Далаверите там са за много милиони и може би на по голямо нива и Милиарди. Ето къде са голяма част от парите на България. При такива образи, като този Божилов, който си беше в сянка и заедно с други като него си правят далавери за Милиони, а хората нямат 1лв. за хляб, макар, че са работили 40год. но честно.
    Затова у нас и може би в света честен и трудолюбив човек не е прокопсал и не е станал богат, освен случайно да е спечелил от тото, но у нас и тях ги обират мутрите-велможи на правителството на БКП/БСП/ДС.