19 Декември, 2014 10:38 1 758 4

България ще издава необходимите разрешителни за "Южен поток"

  • борисов-
  • българия-
  • необходимите-
  • разрешителни-
  • южен поток

„България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел.

„Запознах колегите с проблемите, които имаме с енергийните проекти, с удължаването на 5-ти и 6-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй", с арбитражите в Париж. И това, което винаги съм казвал и отново го казах – че по "Южен поток" просто изолацията на България в ЕС не е дала възможност да се запознаят нашите колеги с проблемите по "Южен поток“. Всичко това Стойнев и Орешарски са го проспали. Сега хората го разбраха. Разбраха, че всъщност на практика имаме междуправителствено споразумение, одобрено от българския парламент, носим наказателни процедури от страна на ЕК, защото не са си направили така, както трябва търговете. Така че това, което и преди няколко дни г-н Юнкер в своето изказване каза - подготвителните дейности, особено в морската част, България трябва да ги извършава, за да няма никакви основания руската страна да каже, че по вина на България спира проектът. Защото ще ни осъдят и ще ни вземат парите, както по други такива проекти. Освен това, всички вече знаят, че ако удължение до 2015 г. на 5-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй" не се извърши, действително ще има катастрофа с цената на тока в държавата. Сиреч, България има пакет от проблеми, които трябва да реши с Русия, и санкциите в случая, които ние поддържаме, играят в пъти по-лоша роля за България, отколкото за самата Русия”, заяви още Бойко Борисов.

На въпрос на ЕС ли ще разчитаме да реши оставащите проблеми с европейското законодателство, Борисов отговори, че то не позволява нито на Гърция, нито на Сърбия или Република Македония, трасето на газопровода да минава оттам. „С една дума - ето го как ни обикаля трасето и никой не може да каже, че това е изгодно за България. Мисля, че защитих интереса на държавата, европейския интерес. Защото всички отчитат, че когато е трябвало да водим твърда политика и сме били мотивирани в единия случай заради екологията при Бургас-Александруполис, във втория, че скъпият финансов проект, за който нямаме пари, сме имали право. Сега за тази част на трасето "Южен поток", България не дава пари. Тук е друг консорциумът. Оттук нататък сме 50 на 50. Нека да го докарат до тук газопровода, тук ще направим хъб и ще продаваме газ така, както и Турция”, допълни още премиерът Борисов.

Министър-председателят каза още, че е благодарен на европейските лидери, че всички до един са разбрали в какво менгеме е поставена България. „Вече не могат да ни упрекнат, че не сме прогнозируем партньор - точно обратното. Така трябва и да се работи – отиваш, казваш си проблема, искаш общо решение, не зад гърба, не да ги лъжеш, че не си подписал договора, а всъщност да си подписал, не след това да им носиш пълномощно и да кажеш, че всъщност са те изгонили като куче, а се е объркала датата на срещата“, допълни Борисов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кмета

    0 0 Отговор
    Измякарските к--ви се събраха да се оправдават и реват за южен поток като видяха ,че събраха Турция и Русия по-лошо няма на къде.Защо още Украйна не е приета в зоната на здрача на 200 обещания сега не можем защото няма кой да храни нашите цигани как да храним 50млн Украинци като им унищожат всичко както стана в БГ аз ще им изпея песента ооо тигре, тигре имаш ли пари за стари коли като в бг продадоха земята за стари коли е то се знай колко акъл имаме толкова богати сме нямаш ли пари значи нямаш и мозък .

    Коментиран от #3

  • 2 wulkan

    0 0 Отговор
    Така е кмете, за съжаление е така. Прав си.
  • 3 гого

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "кмета":

    Прав си просто Украинците не знаят какъв х.. ги чака..
  • 4 борислав

    0 0 Отговор
    Голям ревльо . И при втори я мандат е сляп и тъп.Скоро ще се палим пак.С близане на чужди задници не става.То и за ХЪБА преди да продаваш,трябва да купиш ,а като гледам нормалните държави не продават газ а го използват.Някой знае ли коя държава е забогатяла от транзит на газ/виж Украйна/