Last news in Fakti

19 Декември, 2014 16:45 3 106 0

Проф. Нина Дюлгерова: Путин отстоява позициите на Русия като световен лидер

  • владимир путин-
  • нина дюлгерова-
  • световен лидер-
  • русия-
  • ес-
  • украйна-
  • среща-
  • медии

Страната има вътрешни възможности за производство на стоки от първа необходимост и може да устои на външния натиск

Проф. Нина Дюлгерова: Путин отстоява позициите на Русия като световен лидер - 1
Проф. Нина Дюлгерова

Путин, Обама и лидерите на страните от ЕС са политици от световна класа и тяхната дейност е свързана със стратегически цели и с отстояване на позиции, които, в общи линии, за Русия бяха отвоювани отново преди девет години. Това заяви пред БНР проф. д. ик. н. Нина Дюлгерова по повод казаното от президента на Русия Владимир Путин на ежегодната му среща с руските медии. 

„Коментирайки неговата среща с журналистите, съм склонна да мисля, че той продължи да доказва, че следва своя линия, която е свързана с отстояване на Русия като световен лидер и най-вече с отстояване на неговата позиция по отношение както на събитията в Украйна, така и на сложните взаимовръзки с ЕС, със САЩ или с Турция“, каза Нина Дюлгерова. 

Обезценяването на рублата, твърди Дюлгерова, е свързано с друг сценарий, засягащ цената на петрола в долари. Доста анализатори коментират ситуацията в Русия в контекста на плаващите цени на петрола и доколко това ще се отрази на нейното присъствие в енергийния сектор в регионален и глобален план, уточни тя.

„Девалвацията е първото, което могат да направят, за да излязат от този кошмар и я правят с по-бързи темпове, отколкото може да се предполага. Заговори се сериозно от Руската централна банка, че следващата година ще има рецесия“, посочи Дюлгерова. Според нея обаче има един позитивен елемент и той е свързан с факта, че Русия има вътрешни възможности за производство на стоки от първа необходимост, което дава възможност да се приеме, че тя ще удържи на този външен натиск. „Другото, което не е никак маловажно, е, че ще могат по този начин – и с популизъм, и с цените за стоки от първа необходимост, които даже се заговори, че ще бъдат понижени, да блокират едно сериозно недоволство от страна на бедните социални слоеве и администрацията“, допълни Дюлгерова.

Според нея думите на Путин, че Русия е готова да изпълнява посредническа роля за разрешаване на конфликта в Украйна, трябва да се приемат буквално.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА