Last news in Fakti

21 Декември, 2014 15:19 1 794 2

Читателят пита: Как да се предпазя от некоректни търговци по празниците?

  • комисията за защита на потребителите-
  • некоректни-
  • търговци-
  • подарък-
  • празниците-
  • опасни стоки

Не се поддавайте на манипулации от страна на продавачите, съветват от Комисията за защита на потребителите

С наближаването на Коледа и Нова година расте и еуфорията около пазаруването на продукти за трапезата, украси за дома, подаръци за близки и приятели... Завладени от магията на празничния дух, в желанието си да изненадаме и да бъдем оригинални, лесно можем да станем жертва на примамливи предложения на находчиви, но недотам коректни търговци, които ни дебнат отвсякъде. Не е изключено и да попаднем на опасни стоки.
За да избегнем неизгодни или рискови за живота и здравето ни сделки, експертите на Комисията за защита на потребителите дават полезни съвети, които е добре да имаме предвид в тези няколко дни преди и по време на самите празници.

Специалните предложения на търговците за продукти с изключителни характеристики или на примамливо ниски цени не гарантират, че ще закупите от тях най-подходящия за вас подарък. Когато спрете избора си на даден продукт, разгледайте внимателно неговите съществени характеристики и се уверете, че те покриват вашите потребности или тези на човека, за когото е предназначен. Така ще сте сигурни, че няма да изпаднете в ситуация, в която да смятате, че ще притежавате или ще поднесете подарък с рядко срещани качества и свойства, без това да е така в действителност. Най-често недоволството след закупуване на дадена стока се поражда от погрешно формираните очаквания за нея.

След като вече сте сигурни в избора си на подарък, отделете още малко време за това за изберете търговеца, от когото да го закупите. Не е задължително това да бъде този, при когото сте го видели за първи път. Добре е да свикнете да възприемате рекламите като информация, а не като повод да оставите парите си при даден търговец. Проверете на какви цени се предлага същият този продукт от други търговци, за да можете да намерите своето най-изгодно предложение по отношение на цената. Докато търсите най-добрата цена за избрания от вас подарък, не се поддавайте на манипулации от страна на търговците. Някои от тях могат да опитат да ви убедят да закупите сходен на търсения от вас продукт на близка до неговата цена, но с по-лоши качества, например. Ако позволите на консултантите да се наложат при избора ви, скоро можете да осъзнаете, че сте спестили малко време, но държите в ръцете си подарък, който е различен от първоначално запланувания.

Бъдете изключително внимателни и към предложенията на търговците, които обещават подаръци при определени условия. В някои търговски обекти и вериги магазини както на хранителни, така и на нехранителни стоки, можете да видите обещания за предоставяне на награди при закупуване на няколко продукта или с достигане на някаква определена сума при пазаруването. Преди да решите да се възползвате от подобна оферта, непременно се информирайте дали са налични обещаните подаръци, има ли допълнителни условия и изискват ли се някакви други действия от ваша страна, за да можете да се възползвате от предложението. По такъв начин със сигурност ще се предпазите от евентуални некоректни действия на търговци, които да навредят на бюджета ви, и няма да помрачите празничното си настроение.

Пазете се и от опасни стоки! Експертите на Комисията за защита на потребителите съветват преди да закупите даден продукт да потърсите информация за неговия производител или доставчик. Бихте могли да направите и справка дали фигурира в регистъра за опасни стоки, разкрити на територията на Европейския съюз. Този регистър се поддържа актуален на страницата на КЗП на адрес: http://www.kzp.bg/index.php?mode=viewc&group_id=41&month=lasttwo.

При съмнения за нередности в търговската мрежа и опасни стоки, можете да сигнализирате денонощно на Националния телефон на потребителя 0700 111 22, да подадете жалба в някое от регионалните представителства на КЗП в страната или по електронната поща.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария Димова

    0 0 Отговор
    Правилно, пазете се при пазаруването за празниците!
    Трябва да сме нащрек, от нас зависи да не ни лъжат!
  • 2 търговец

    0 0 Отговор
    Отваряй си очите като пазаруваш.Като ядеш как гледаш какво лапаш,така гледай какво ти слагат защото и търговеца е човек и той може да не види ако някъде има счупено или някакъв дефект.Аз например като пазарувам от ПЕНИ МАРКЕТ там не ми дават да си изпробвам стоката ако е нещо електрическо, имала била гаранционна карта и ако нещо не работело да го нося в сервиза. така е в ПОПОВО.