21 Декември, 2014 16:56 2 176 8

Барозу: Русия пропусна шанса да се модернизира икономически

  • жозе мануел барозу-
  • ек-
  • русия-
  • икономика-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • китай-
  • европейския съюз-
  • интервю-
  • „велт ам зонтаг“

Мястото на страната като велика сила вече се заема от Китай, смята бившият председател на ЕК

“Русия наруши международното право. Москва направи всичко възможно да попречи на Украйна, една суверенна страна, член на ООН. Поведението на Русия е неразбираемо, така че аз не мога да говоря за мотивацията на Путин“. Това заяви бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в интервю за германския вестник „Велт ам Зонтаг“.

На въпрос на изданието какво се случва с руския лидер Владимир Путин, Барозу отговаря: “Той се промени. Това се случи след преизбирането му за президент през 2012 година. Неговата реторика стана по-националистическа. Той искаше да упражнява власт, контрол, защото усещаше, че подкрепата от народа към него отслабва”.

Преди 2012 година Путин ме увери, че няма да се противопостави на членството на Украйна в европейския съюз. Говорил съм много пъти с него по този въпрос. Аз казах на бившите президенти Юшченко, Тимошенко и Янукович, както и на сегашния президент Порошенко: вие още дълго време няма да сте готови. Ние не можем да ви предложим членство в Еропейския съюз, но можем да ви предложим асоцииране, разказва Барозу.

“Русия беше информирана за нашите разговори с Украйна през цялото време. Путин също. Когаго сега казва, че е изненадан, това не е вярно. Защо Путин е против едно споразумение, което предвижда сътрудничество по икономически и политически въпроси?”, риторично пита бившия шеф на ЕК.

„Русия загуби своята мощ. В миналото Русия е била една от световните сили. Сега Китай заема нейното място. В същото време руската икономика, която се крепи на петрола и газа, отслабва. Съжалявам, че Русия пропусна шанса да се модернизира икономически”, коментира още той.

На въпроса на изданието какъв риск носи за Европейския съюз един икономически провал на Русия Жозе Мануел Барозу отговаря: „Моето най-голямо притеснение не е свързано с руската икономика. За мен е важно Русия да разбере, че е нарушила международното право. Наложихме санкции, за да дадем сигнал на Русия. Поведението на Русия в Източна Украйна е неразбираемо. Горд съм с това, че страните от Европейския съюз проявиха единство по казуса с Украйна. ЕС и Русия не постигнаха единство. Ясно е, че с Русия няма да стигнем до обща позиция по отношение на анексирането на Крим. Но ние трябва да продължим да работим и да търсим решение с Русия. Позицията на германския канцлер Ангела Меркел е много важна и среща необходимото уважение”.

Обезценяване на рублата, падащи цени на петрола, бягащи капитали от Русия. Европейският съюз не трябва ли да се подготви за турбуленции? По тази тема португалецът обяснява: „По време на кризата с еврото ние изготвихме различни сценарии. Убеден съм, че има начини как да се справим с евентуално влияние на спад в руската икономика. Не смятам, че икономическите проблеми на Русия ще повлияят толкова много на Европейския съюз. Руската икономика не е свързана толкова много със световната. По-скоро проблем може да настъпи за развиващите се страни с изключение на Китай”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    нека се чете от путиновистите,кво е мнението на европа за ролята на русия в украйна.нека се види добре че няма геноцид от украинската армия и че русия напада суверенна държава ,което е осъдено от всички в европа в това число и от нас!
  • 2 Руснака

    0 0 Отговор
    Този Бърборозу по добре да си мълчи че само смешки говори! Да ходи на село в Португалия да си почива! Деси яж МакДоналдс-а и си купувай там модните и скъпи дрешки, но по такива теми по добре не се изказвай! Всеки който го интересува мога да му обесня за какво става въпрос!

    Коментиран от #5

  • 3 Политика

    0 0 Отговор
    И всичко добре , но какво може да каже за военната мощ.Че иначе да не се окаже -Лисабон-база на Атлантическия руски флот.
  • 4 иван

    0 0 Отговор
    Те до съседното село не могат да стигнат ти Лисабон!!! На кой свят живееш:)
  • 5 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Руснака":

    хаиде моля те да ми обясниш!
  • 6 ahil

    1 0 Отговор
    Барозо е един смешник! И какво стана с България след като 8 години е член на еврогеиският съюз? 1,5 милиона бедни българи от 5 миниона население от които 2,5 милиона работят в чужбина. Разрушена енергетика селско стпанство , продадени ТЕЦ на американците разбит туризъм вследстие на политиката на Еврошвестерският съюз а на всичко отгоре ни напълниха с м....ли бежанци . Е и за какво им е на украйна п..рския швестерски съюз Кончита Вурст?

    Коментиран от #7

  • 7 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "ahil":

    а преди европеиския съюз бе цветя и рози!!!особено цъфтящи бяха годините когато спряхме асоциирането 93-97 .
  • 8 ДТиБ

    0 0 Отговор
    Деси онемй!