Last news in Fakti

5 Януари, 2015 16:28 2 424 8

Франсоа Оланд призова за отмяна на санкциите срещу Русия

  • франсоа оланд-
  • санкции-
  • русия-
  • среща-
  • астана-
  • владимир путин-
  • ес-
  • сащ

Путин вече е заплатил достатъчно скъпо за действията си в Източна Украйна, коментира френският президентта

Франсоа Оланд призова за отмяна на санкциите срещу Русия - 1
Франсоа Оланд. Снимка: АП/БТА

Френският президент Франсоа Оланд се обяви за отмяна на международните санкции срещу Русия в навечерието на срещата в Астана между държавните глави на Русия, Украйна, Франция и Германия по повод на украинската криза.

В интервю за радио France Inter Оланд заяви, че въведените след присъединяването на Крим санкции трябва да отпаднат, ако в ситуацията се наблюдава прогрес, и че Владимир Путин вече е заплатил достатъчно скъпо за действията си в Източна Украйна. Той се изказа за диалог с Русия и изрази оптимизъм по отношение на предстоящата среща на 15 януари в Астана.

Според президента на Франция, Кремъл не е заинтересован от анексия на Източна Украйна. "Господин Путин няма намерение да анексира Източна Украйна. Сигурен съм. Той самият ми каза това. Но той иска да запази влиянието си. Перспективите за членство на Украйна в НАТО не го устройват. Той не иска да вижда подразделения на НАТО по границите си“, коментира Оланд.

Той обърна внимание на факта, че военният конфликт в Донбас се развива на 3-4 часа път от Париж и Европа не може да остане безучастна в тази ситуация. „Ние трябва да говорим ясно с Путин какво искаме и какво не“, отбеляза той, напомняйки, че Русия изпитва натиск от наложените икономически санкции и намаляването на световните цени на петрола. „Тази криза не е особено добра и за Европа“, категоричен бе той.

Изявленията на френския президент Франсоа Оланд са негово лично мнение, заяви на брифинг в Европейската комисия представителката на външнополитическата служба към ЕС Катрин Рей.

Срещата на 15 януари в Астана в „нормандски формат“ (Украйна, Русия, Франция, Германия) бе анонсирана от държавния глава на Украйна Петро Порошенко на 29 декември миналата година. Кремъл засега официално не е обявил намеренията на президента Путин.

Първият пакет от икономически санкции срещу Москва и отделни руски граждани бяха обявени от Европейския съюз и САЩ още през март 2014 г. след анексията на Крим. Ограничителните мерки засягат енергийния, финансовия и военния сектор. В отговор на тях Русия ограничи вноса на редица селскостопански продукти от страните, въвели санкции: САЩ, държавите от ЕС, Канада, Австралия и Норвегия. Беше съставен и черен списък на европейски граждани, на които е забранен достъп до територията на Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 0 Отговор
    Ааа, еврото пада, газта несигурнааа. Що бе санкции до дупка...

    Коментиран от #3

  • 2 Киро

    0 3 Отговор
    Газта е повече от сигурна, ако Путю не иска да умре от глад!
    Трол, колко е рубличката днес?

    А на Оландчо му се вижда края, на това соц л..но.

  • 3 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    франция не е бърка руския газ.просто социалистите са си л..нари по природа,не знаят завалиите че при тоталитаризма те първи попълват дупките в полето.италианските и френските социалисти от години се държат лековато в подобни ситуации,но въпреки изявленията си няма да излязат от линията приета в ес спрямо русия!
  • 4 кмета

    1 0 Отговор
    знаят какво ще стане и то е не могат да уплашат руснаците само бг-то ще си остане зле еврото до19г ще се събори може и по рано
  • 5 Васил Димчев

    0 0 Отговор
    http://fakti.bg/mnenia/126731-za-nikaraguanskia-kanal-geopolitikata-i-ujen-potok
    Само за Българи.

    Изключително противопоказно за враговете на България.
  • 6 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Всички които пишете помислете върху кого рефлектират санкциите. Производителите на храна нямат нищо общо с политиците, но на тях им се разказа играта. Няма значение от коя държава са. Който се закача с РУСИЯ ДА МУ МИСЛИ.
  • 7 кмета

    0 0 Отговор
    недей така бе човек няма да спечелиш изборите ще има атентати вразуми се че цру ще вземе мерки виж меркел как си свирка прави свирики на америка
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    БРАВО НА ФРАНЦУЗИНА ! Тяя продажна меркел м....та е.а на европа с оня американският куманч !