Last news in Fakti

24 Януари, 2015 17:08 1 589 1

Реформаторският блок иска анкетна комисия по казуса КТБ

  • ктб-
  • реформаторския блок-
  • рб-
  • дбг-
  • кризата-
  • пенсионните фондове-
  • димитър танев

КФН и ДАНС проспаха кризата с банката, заяви зам.-председателят на ДБГ Димитър Танев

Реформаторският блок иска анкетна комисия по казуса КТБ - 1
Димитър Танев. Снимка: БТА

КФН и ДАНС проспаха кризата с КТБ. Парламентът освободи подуправителя на БНБ, който отговаряше за надзора, но от Реформаторския блок настояваме за създаването на анкетна комисия по казуса КТБ, защото не може да се забрави и да остане безнаказано източването на 3,3 млрд. лева, които намалиха ръста на България с 0,6% от БВП. Реформаторите настояват всичко около КТБ да се освети през анкетната комисия. Това заяви на брифинг в Ямбол заместник-председателят на „Движение България на гражданите“ от РБ и заместник-председател на бюджетната комисия в парламента Димитър Танев.

За КТБ именно ние, от РБ, настоявахме да не се удължава агонията и да се обяви фалита на банката, за да се защити интересът и на обществото, и на вложителите, каза Танев. По думите му, РБ е подкрепил бюджета, защото той отговаря на трите задължителни условия на реформаторите – дефицитът да е до 3 % от БВП, да не се увеличава данъчната тежест и разходите да са до 40 % от БВП. Бюджетът за 2015 г. е бюджет на възможното и с него измъкваме кораба от плитчините, където правителството „Орешарски“ го остави, припомни Танев.

Той добави, че РБ предлага вдигането на прага за регистриране по ДДС от 50 хиляди на 200 хиляди лева и не допусна увеличение на данък лихва от 8 % на 10 %, което е част от мерките за стимулиране на бизнеса. Възложили сме на ръководствата на приходните агенции да се засили контролът върху вноса на акцизни стоки и събирането на приходите, каза още Танев.

Бюджетът на НОИ се дофинансира с над 5 млрд. лева всяка година с пари от бюджета. Затова прехвърляните към НОИ от пенсионните фондове лични партиди трябва да остават в Сребърния фонд, около което с ГЕРБ се обединихме, и след това хората ще могат да ги връщат обратно към фондовете, ако така решат, обясни последните промени Димитър Танев.

Попитан за Управленската програма на правителството, той цитира, че тя съдържа над 1100 мерки в 21 области и я определи като сериозна заявка за реформи. Това са мерки за бизнес-климата и повишаването на стандарта на живот. Единство, заявка за реформи и намерение за пълен мандат – това показа Управленската програма, добави Танев.

Той подчерта, че е в Ямбол за срещи с областните и общинските ръководства, за да се ускори подготовката за местните избори, като целта е силно представяне на РБ. Формацията повишава подкрепата си, а парламентарната група на РБ работи много единно. Структурите са стабилни и работят много добре. Ще заложим на силни кандидати на местния вот, подчерта още заместник-председателят на „Движение България на гражданите“ от РБ.


Реформаторският блок е за намаляване на таксите за управление на средствата в пенсионните фондове с 40 %, което автоматично води до увеличаване на вноските на хората в личните им партиди. Този дебат предстои, но аз очаквам предложението да срещне широка парламентарна подкрепа. Други промени, които ще предвидим в пенсионния модел, е да дадем гаранции през закона, че пенсионните фондове  няма да имат скрити собственици и ще гарантират достатъчно висока доходност на вложителите си, каза по-късно днес Димитър Танев на брифинг в Сливен.

Той бе категоричен, че във всички общини в страната РБ ще излъчи свои кандидати за кметове и общински съветници, които да мобилизират максимална подкрепа за Блока. Ще заложим на силни местни лица, които да са фактор в местния вот, каза Танев и подчерта, че кандидатите ще се издигат от местните структури.
Танев посочи, че в актива на Реформаторите само за 2 месеца в парламента са предложението за вдигането на прага за регистриране на фирмите по ДДС от 50 хиляди на 200 хиляди лева, недопускането на увеличение на данък лихва от 8 % на 10 %, изменението в  Закона за Сметната палата, което гарантира по-добър контрол от институцията,  предложенията за реформи във висшето и средното образование, както и внесените изменения в Закона за администрацията, които изискват висше образование за областни управители, заместник-министри, шефове на агенции и комисии.

За промените на пенсионния модел е удовлетворяващо, че измененията, публикувани на сайта на МФ вчера, отразяват отчасти и това, за което РБ настояваше – хората да не се разпределят служебно в НОИ, а в УПФ, ако не са указали къде искат да внасят осигуровките си, а партидите да могат да се местят многократно, като новото, по думите му, е, че пенсионните вноски ще могат да се насочват към Сребърния фонд.

Попитан за Изборния кодекс, Димитър Танев каза, че РБ ще търси мнозинство по въпросите за въвеждане на машинно гласуване, изчистване на изборните списъци от „мъртвите души“, създаване на районни преброителни центрове, провеждане на  референдума за задължителното гласуване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неригистриран

    0 0 Отговор
    В КТВ няма криза,а пладнежки обир.Не замаглявайте грабежа с анкетна комисия.