Last news in Fakti

26 Януари, 2015 18:55 1 744 14

Исаков препоръча България да засили търговското си присъствие в руските региони

  • исаков-
  • лукарски-
  • търговско присъствие-
  • руски региони

Има известен спад с около 10% на търговския обмен между двете страни

Исаков препоръча България да засили търговското си присъствие в руските региони - 1
Снимка: МИЕ

„Трябва да търсим иновативни подходи за развитие на търговско икономическите връзки между Русия и България“. Това призова посланикът на Руската Федерация у нас н.пр. Юрий Исаков на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски днес. Дипломатът отбеляза, че има известен спад с около 10% на търговския обмен между двете страни, като по предварителни данни за първото десетмесечие на 2014  г. той е в размер 4,2 млрд. щатски долара, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. 

Остава дисбаланса в търговията ни, като дела на българския износ за Русия в стокообмена ни възлиза на около 500 млн. щ.д. Целта ни е да намалим този дисбаланс и един от начините е засилването на търговските връзки с руските региони, посочи посланик Исаков. Той даде пример с открит наскоро обект за български козметични стоки в Санкт Петербург, който се полза с изключителен успех.

Относно инвестиционното сътрудничество, посланик Исаков посочи, че руската рафинерия „Лукойл-Нефтохим Бургас“ е един от най-големите данъкоплатци в страната ни. Той отбеляза също, че има интерес от руски компании към строителството на хидротехнически съоръжения, като руската „Зарубежводстрой“ е подписала договор за обект в Мадан и Рудозем.

Друга област, в която съществува голям потенциал за сътрудничество според посланик Исаков е малкият и среден бизнес, преработвателната промишленост и производството на материали.

Министър Лукарски също изрази съжаление за спада в стокообмена ни и бе категоричен, че може да постигнем по-добри резултати, независимо от спирането на големите енергийни проекти между България и Русия. Той също е на мнение, че двете страни трябва да търсят нови форми на сътрудничество, но смята, че не трябва да остават назад традиционно добрите ни връзки в отрасли като винопроизводство, хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката, туризма и недвижимите имоти.

Двамата се съгласиха, че е необходимо в най-скоро време да бъде назначен български съпредседател на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество (от руска страна този пост заема министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак), чието следващо заседание трябва да се проведе в София в първата половина на 2015 г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 0 Отговор
    Спад 10%глупости 99%.
  • 2 Валери Георгиев

    0 0 Отговор
    „Лукойл-Нефтохим Бургас“ е един от най-големите данъкоплатци в страната ни
    цифри другарю Исаев цифри и само цифри КОЛКО ЛЕВА ДАНЪК ПЕЧАЛБА Е ПЛАТИЛ ЛУКОИЛ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ?

    Коментиран от #5

  • 3 o&k

    0 1 Отговор
    Преди не ни е....ха,но като ги прасна ембаргото,почнаха да ни ухажват и эа недотам квалитетните ни стоки!А иначе руските тарикати са ни гепили на чантията и ни продават най-скъпия гаэ в Европа!!!

    Коментиран от #4

  • 4 999

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "o&k":

    Имаше време когато много ни е.....ха и взимахме газ и петрол на символични цени обаче тия които се направиха на тарикати бяхме ние и влязохме в НАТО спря ни и военната промишленост.Ти какво искаш те да ни дават най цените ресурси без пари а ние да пърчим пушки срещу тях .

    Коментиран от #9

  • 5 ххх

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Валери Георгиев":

    Към 15 милиарда лева.Точната цифра можеш да си я намериш и сам.Не е трудно.
  • 6 ОСИЛ

    0 0 Отговор
    Г-н о&к,
    Бегай да забръкаш на прасето.
    Не достъпен ти е материяла, хич недей биля са впряга.
  • 7 ОСИЛ

    1 0 Отговор
    Ние скочихме срещу Русия със санкции и ни стана ДРАГО!

    А кога към нас тя приложи принцита" Кавото повикало туй се и обадило" - не ни стана БЛАГО.

    А бе ако аз съм на местото на Руснаците ще приложа и др. команда:
    "НА КОЛЕНЕ" ама нейсе.

    След 1946 год,само за 25 год. упожарена, разрушена, окървавена- 26 милиона жертви и почто три пъти повече осакатени, гражданите на Съветските републики, подпомогнаха значително в превръщането на България, ГДР, Румъния, Унгария, Чехословакия, Югославия и Полша в севременни индустриални европейски държави със тежка и лека промишленост, окенски търговски и рибоовен флот, корабостроене, ДМЗ-Ленин и Кремиковци, Козлодуй Хидро централи, армия театри,читалища, стадиони, спортни школи, университети, филхармонии.
    Русия оказваше помощ още и на Монголия, Куба, Виетнам, НДР Йемен, Египет, Сирия и мн. др. страни в тяхната индустриализация.

    Русия себе си лишаваше, себе си пренебрегваше но на съюзните държави не отказваше никога помощ и застъпничеството си.

    Имахме онова за което дори и днес на запад не са чували, камо ли да си го помислят:
    ние не живеехме на заеми, ние не плащахме за образование и здравеопазване, имахме гарантирана работа и пенсия, ние имахме платени домове, мебели, оборудване и коли т.е. притежавахме а не лизвахме.
    Имахме 3-те ключа: апартамент, кола и село-вила. Зимнина, ракия, вино, кървавици и трушия, зеле, конфитюри, компоти, лютеници и за животинките фуражи.
    Бабите и дядовците по селата се надпреварваха на внуците каква по-луксозна кола на внуцте за сватбите да купят. Селото бе пълно с хора. Що народ се сбираше по селата по времето на СЪБОРА?

    От нас, към Русия се искаше само едно:
    ДА СМЕ ЛОЯЛНИ И НИЩО ДРУГО, АМА АБСОЛЮТНО НИЩО!

    Ама всички знаем какво прави въшката като се насмучи до козирката- излиза на челото.
    Изменихме на тези които ни крепяха и над нази бдяха,
    изменихме като лекохарактерна жена.

    И сега за 25 године демагогизация, сме пълна ЗАКЪСАЦИЯ.
    За българина нямя рабора в България. Опустяха и градовете и селата. Затвотиха врати и заводи и предприятия, кооперативи и цели институции почти се закриха - култура спорт,образование, армия, болници - СОЦИАЛНАТА - СОЦИАЛИСТИЧЕСКА СИСТЕМА дето толква я ненавиждахме сега е ХИМЕРА. Запада никога не е предлагал масово на цялото на селение в страната такива придобивки.

    МАРГАРЕ ТАТЧЕР през Ноември,1992 год. в Далас, Тексас пред конгреса на петролните институти в своята 45 мин. реч обяснява на всички ЗАДРЪСТЕНЯЦИ, защо е била нужна "СТУДЕНАТА ВОЙНА".
    Там тя казва така:"ако не спрем СССР, с неговите 5 годишни петилетки с този си темп на развитие след 15-20 године ще бъдем притиснати на световният пазар от СССР".


    За о&к, да го блясна още малко в материяла:
    Маргаретката с Рейганчо бъркаха кашата в кухнята по развала на нашия лош и грешен социален живот, като ни обещаха днешния, който е къде по-долу от онова което имахме някога, че "Демагокрацията" е манна небесна, ВМВта, почивки на три морета, Бекс, Уиски и кюфтета т.е. нема да се блъскаме, да одим да работиме и потни да пиеме вода а само:бутнеш пръста пииш шара.
    Някога Г. Димитров бе казал:
    "ДРУЖБАТА НА БЪЛГАРИЯ СЪС СССР Е НУЖНА КАКТО СЛЪНЦЕТО И ВЪЗДУЖА ЗА ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО".
    И днес повече от всякога неговите думи звучат ПРАВДИВО.

    Ние нямяме по-близек народ от Руския.
    Ние нямамае по-надежден партньор и съюзник от Русия.
    Ние нямаме по-близка религия, език и култура от Руската.
    Ние нямяме бъдеще без Русия.

    Нека укрепваме и разширяваме връзките си Русия.
    Запада е бездарието и измамата - 25 години малко ли ни бе да го разберем че ни лъгаха.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 999999999999

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ОСИЛ":

    Смех!ГДР още не могат да се изравнят със ГФР благодарение на "помоща" на СССР!Голем смех!Това ушанките сте много умни,бе!Ама като ви четем голем смех,няма лошо-смехът е здраве.
  • 9 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "999":

    тва не е вярно.ссср спря суровините след идването на горбачов и българия фалира за три години,макар че бяхме наи-лоялния и съюзник и не ги бяхме предизвикали с нищо за това.друг е въпроса че те ни изнудиха да създадем никому ненужна нефтопреработвателна промишленост както и металургична такава без суровини със скапани технологии ,но гълтаща милиарди.там в субсиидиите по кремиковци,червена могила,химко,плама ...изтекаха милиардите,само и само да има комини и пролетарии.
  • 10 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ОСИЛ":

    бабите се надпреварвали да купят на внуците луксозни коли!!!!!!хо,хо,хо....ха,ха,ха.....момко за да си купиш таралясника мосвич или лада се чакаше десетки години ,бабите ни правеха вноски,така се казваше тогава като се раждахме та на 18 дано ни дойде ред за руска таратайка.кремиковци и останалите заводи не произвеждаха нищо стоиностно и се плащаше от други пера за да съществуват.след спирането на суровините те фалираха почти веднага,но отровиха траино територията около себе си!
    ти ако си на мястото на руснаците знаем.такива като теб са били на това място и са делили дето от майка в премълчаната част на историята ти ,но хубавото е че сега ще страдаш безработен и неразбран .тва е съдбата на соцносталгиците ,дето чакат да дойде някои да ни запали ,изтрепе и т.н. щото не можеш да се справиш във времето на конкуренцията и не можеш да живее свободен!
  • 11 МРЪХЛА

    0 0 Отговор
    Казват хората А днес ние какви коли проивеждаме, беа за сме вощювали?
    А днес ние по-добре ли сме социално, живееки в ЕС.
  • 12 ДТиБ ШТиБ ВГЗ

    0 0 Отговор
    Деско,
    Написано е ясно:
    - 25 години след разрушителна война. Ама ти не чуваш петела;
    - 26 милиона човешки загуби. Но ти пак си като задница.а на рейса;
    - с разрушена собствена икономика, създаваха себе си и наспомагаха. А днес Запада цялата Европа РАЗВАЛИ, при това че война няма.
    Е хайде де,
    що не ни вдигне някой днес заводи за БМВ,VW, AUDI, Mercedes Benz, Reno, Citroen, Holland,John Deer, Siemens.

    Ама ти и туй не отбираш.

    Запада се разпада.
    Запада е РАКОВ ОРГАНИЗЪМ, поддържан с финансови машинации като химотерапия.
    Но химотерапията Десо, забавя а не лекува.
    има толкова много честни отрудени хора в България койро заслужават достойни старини а младите сносен живот както и децата щастиво детство. Детски ясли и градини, балет, музика, хореография, езици,литература и изкуства.

    Ама на теб и ония с девчтките образованието ви ПРОТИВИПОКАНО.
    То за вас двамата не се отнася.

    Чест, слава и дълбок поклон, пред достойните трудови хора на България.
    Бих приел всякаква критика ако настоящето е по-добро от миналото.
    Но уви.
    Не е.




    Коментиран от #13, #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДТиБ ШТиБ ВГЗ":

    васко войната свърши 1945 година,но 70 години по-късно руснаците пак си връзват предната броня на колата с тел!германия води война върху цялата си територия и няма дори и 5% от руските суровини,но виж къде са днес загубилите немци и къде са спечелилите руснаци.най-лесно може да сравниш нещата като до укзката сложиш една г класа!