Last news in Fakti

27 Януари, 2015 10:53 17 301 7

Цената на златото в евро е с непрекъснат възходящ тренд

  • цената-
  • златото-
  • евро-
  • непрекъснат-
  • възходящ-
  • тренд

Валентина Григорова-Генчева, директор Злато и нумизматика във Fibank, в интервю за Факти.бг

Д-р Валентина Григорова – Генчева е директор “Злато и нумизматика” във Fibank (Първа инвестиционна банка). Специализира антична история и нумизматика, и защитава докторска дисертация във Фрайбургския университет, Швейцария. От 2001 г. работи в Първа инвестиционна банка.

Табу ли е все още инвестицията в благородни метали за българина?

За българина е стародавна традиция да превръща част от парите си в продукти от благородни метали. Чуждестранните монети и семейните бижута от злато и сребро представляват важна и неделима част от състоянието на семейството от XVIII в. насам.
От 2001 г. работим за популяризирането на инвестициите в благородни метали и категорично можем да твърдим, че те се превърнаха в неразделна част от портфейла на българина. Още с появата на първите признаци за забавяне на световната икономика и началото на кризата през 2008 г. бяха извършени редица големи инвестиционни сделки с благородни метали. Този процес, макар и с по-бавни темпове, продължава и днес.

Какви са предимствата на една подобна инвестиция?

Причините да се инвестира в злато остават непроменени през вековете и могат да бъдат резюмирани по следния начин: дългосрочно запазва стойността си, преносим авоар за екстремни ситуации, бързо ликвиден актив, разнообразяване на инвестиционните портфейли.

Трябва да добавя, обаче, че инвестицията в благородни метали с физическа доставка трябва да бъде дългосрочна. Спекулантите могат да използват финансови инструменти, базирани на безналично злато, докато притежаването на злато под формата на кюлчета и монети създава допълнителна сигурност в кризисни ситуации. През последните шест месеца, например, златото е загубило само около 2.8% от стойността си в щатски долари, но ако погледнем движението на цените за последните 5 години, стойността му е нарастнала с около 12%.

В кои благородни метали е най-добре да вложим спестяванията си?

Традиционно, златото е най-търсеният от инвеститорите благороден метал. Привлекателно е, че сделките с него са освободени от ДДС, а цената може да се види свободно на много места в Интернет пространството. Инвестицията в злато позволява сравнително голяма парична сума да се съхранява в малък обем. Кюлчето от 1 кг, например, има приблизително размер на мобилен телефон.
Атрактивен метал за инвестиции е и платината, чиито котировки в момента съвпадат приблизително с тези на златото. Единственият проблем тук е начисляването на ДДС върху стойността на метала.
Метал с потенциал за инвестиции е и среброто. Цената му е сравнително ниска, което го прави по-достъпно, но, за да се направи сериозна инвестиция, се изисква купуването на голямо количество метал и осигуряването на площ за неговото съхранение. И сделките със сребро подлежат на облагане с ДДС.

Какви са Вашите очаквания за цените им през тази година?

Върху цените на златото, среброто и платината определящо влияние имат не само пазарът, търсенето и добивът, а и редица макроикономически фактори. Има събития, които водят почти пряко до рязко увеличаване на борсовите и продажните цени на благородните метали. Значение, определено, има и валутата, в която се наблюдава движението на цените им. Цената на златото в евро е с непрекъснат възходящ тренд – нарастнала е с около 300 евро или 40% за изминалите 5 години, докато котировките в швейцарски франкове за същия период бележат лек спад – с около 50 франка или 4.5%. През изминалата година станахме свидетели на безпрецедентна война на валутите. Несъмнено, тя е част от мащабна политическа акция, чиито дългосрочни последствия трудно могат да бъдат предвидени. Ясно е, обаче, че под нейно влияние графиката на котировките на благородните метали все повече добива вид на кардиограма, а нивата им непрекъснато се повишават. Очевидно, във време на икономическа, политическа и финансово нестабилност, със сериозен риск за засилване на несигурността в световен мащаб, златото се връща към традиционната си роля на гарант на богатството и стабилизатор на инвестиционните портфейли.
Очаквам, както и редица други анализатори, цената на тройунция от жълтия метал да достигне 1400 щатски долара – ниво, което отдавна би могло да бъде пазарна реалност, ако се вземат предвид нивата на инфлация и дефлация в редица водещи икономики.

Какви са актуалните предложения на Fibank, с които посреща желаещите да закупят благородни метали?

Рано е още да говорим за всички новости през 2015 г., тъй като тепърва предстои Берлинското изложение World Money Fair, където традиционно се договарят производството и доставките на нови продукти от благородни метали за текущата година. В момента предлагаме станалите вече хит сред нашите клиенти сребърни и златни кюлчета и монети за Новата година по Лунния календар – Годината на Козата, произведени в швейцарската рафинерия ПАМП и в Новозеландския монетен двор. Абсолютен рекордьор по продажби е емитираната за първи път от новозеландските ни партньори златна монета от една четвърт тройунция „Година на Козата” в ограничен тираж от само 2015 екз. Всички тези продукти са с най-висока проба на златото 999.9/1000 и 999/1000 за среброто.
За инвеститорите извършваме и индивидуален внос на кюлчета, обикновено от 1 кг, които позволяват да предложим атрактивни цени с незабавна доставка на благородния метал от Швейцария. Fibank разполага и с наличности, които при заявена по-голяма по обем сделка, могат да бъдат продавани на промоционална цена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    3 2 Отговор
    Трябва да не си энаеш парите,че да инвестираш в элато.Эа хора "средна ръка" обаче е глупаво,эащото е свърэано със финансови эагуби-трябва да се плаща наем эа сейф/който не е малък/,а по-важното е че ЭЛАТОТО НЕ НОСИ ПРИХОДИ,т.е. рента или лихва.

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    0 1 Отговор
    Пълни глупости!!!
    Ако се търгува със злато това става на борсата! Там найстина е бързо ликвидно и е много удобно за печалба и страхотно за загуба на парични средства! Ако искаш да си купиш злато, за да го пазиш с цел наследство през поколенията тогава не е най - удачно да купуваш номизмати от банката! Те са с великолепна стойност! По добрия вариянт е при златар след определяне на карата на самото злато, грамажа и не на последно място визията! Било то пръстен, ланец, гривна или жълтица! ДА КРАСОТА Е НОМИЗМАТА ИЗЧИСТЕНА И В ПЛАСТМАСОВА КУТИШКА, но излиза скъпо! Според мен истината е в платината - най - високо ценена и върви по-скъпо от златото! Тя също никога не би изгубила стойността си!
  • 3 Чоки

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Българина инвестира ва Злото - цигари, алкохол, простотия, агресивност, псувни, грубости, подигравки с човечните люде и тн.
    Тази простотия му носи дивиденти - високо кръвно, висок риск от инфаркт -инсулт, починали майка и баща от радост, деца я с диабет, я с други безброй заболявания и тн.
  • 4 гост

    1 1 Отговор
    Златото се купува когато искаш да си предпазиш спестяванията не зависимо колко са те. Хартийките непрестано се обезценяват(Например ECB-то почва да печата по 60 милярда евро месечно от март) и носят много по голям риск от златото, което вече 6000 години е пари. Платината не е за това, тя не се възприема като пари, което я прави неподходяща за тази цел. Тя даже вмомента е по евтина и става само за спекулации.
  • 5 Пенчо

    1 1 Отговор
    "Голямо" заглавие!!! Златото поскъпва в евро, защото се котира в долари, а доларът поскъпва спрямо еврото. Иначе в долари тройунцията се движи около 1300 +/- 5%. Така че купувайте долари. Щатската икономика расте, и доларът ще расте.
  • 6 Иван Господинов

    3 0 Отговор
    Въпроса е не дали а откъде да купуваме златото. Бижутерското злато в повечето случаи е с неизяснен състав и сплави също така не е еднородно и в дълбочина на бижуто. Понякога дори самата вътрешност не е злато или пък е максимално нисък карат. Има смисъл само от чистото 24 карата инвестиционно злато но пък фибанк блъскат такива ненормални надценки че направо те отказват от покупка. Примерно на едни 50г са си сложили над 1500лв печалба и то все пак говорим за едни 4700 крайна цена сами смятайте какъв процент отива печалбата на едни въшкави 50г които са си една невзрачна люспа. Ако имате повечко пари за харчлък си заслужава да скочите до Дубай и да си купите кюлчетата оттам цените са с над 50-60% по-ниски отколкото тук дори в съседна Турция цените са много по-ниски и то говоря само за кюлчета при бижутата вече е брутално. Тук се чудят как да ни издоят. И глупостите дето ги приказва тая директорка ги има на сайта им казани по същия начин сигурно от поне 2-3 години. Просто ламтят за ненормални печалби. То трябва да си тъп или съвсем да си затрупан от пари които непрестанно идват на купища да се набуташ на техните оферти

    Коментиран от #7

  • 7 Ян

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иван Господинов":

    Отличен коментар по темата!