Last news in Fakti

30 Януари, 2015 20:18 4 051 0

Гърция няма да си сътрудничи с „тройката” кредитори

  • гърция-
  • кредитори
Гърция няма да си сътрудничи с „тройката” кредитори - 1
Снимка: AP/БТА

Министърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис заяви, че новата власт в страната отказва да си сътрудничи с „тройката” кредитори (Европейския Съюз, Европейската централна банка, Международния валутен фонд). Това стана ясно след първия разговор между новият министър на финансите и Йерун Дейселблум, ръководител на Еврогрупата.

Наблюдатели отбелязват, че срещата и последвалата съвместна пресконференция, са преминали в „достатъчно напрегната” атмосфера. При това, новият финансов министър на Гърция е изглеждал в приповдигнато настроени, докато ръководителят на Еврогрупата е бил доста ядосан, съобщават световните осведомителни агенции. На практика срещата потвърди опасенията на Брюксел, че предишното статус кво положение е под заплаха.

Варуфакис, заяви че гръцките власти планират провеждането на реформа, която ще направи икономиката на страната по-конкурентоспособна, но гърците „няма сами да си създават криза” под формата на дефлация и високи данъчни тежести. „Тази платформа (бел. ред. предизборната платформа на СИРИЗА) ни помогна да завоюваме доверието на гръцкия народ. В нашите първи действия като правителство ние няма да искаме удължаване на програмата на „тройката”. Няма да си сътрудничим с тристранната комисия, която в същността си е антиевропейска. Необходимо е да се създаде атмосфера на доверие, която да доведе до ново споразумение с евросъюза. Това, от своя страна, ще помогне на Гърция да диша. Длъжни сме да намерим приемливо решение относно гръцкия дълг – това е в общ интерес”, каза Варуфакис по време на пресконференцията.

Дейселблум на свои ред отговори достатъчно рязко: „Необходимо е да се уважават съществуващите договорености между Гърция и еврозоната. Приемането на едностранни решения не е продуктивно. Проблемите на гръцката икономика не са изчезнали и не са се променили след изборите”. Дейселблум допълни, че страните ще продължат консултации по въпроса какъв ще бъде форматът на сътрудничество след 28 февруари, когато изтича срокът на действие на програмата на кредиторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА