25 Февруари, 2015 09:35 1 618 6

Лукарски: Сега е времето за теглене на нов дълг

  • лукарски-
  • заем-
  • дълг-
  • времето

Наша грешка беше, че ние превърнахме един такъв полезен финансов инструмент в най-силното оръжие за опозицията срещу правителството, посочи министърът на икономиката

Сега е времето за теглене на нов дълг, понеже финансовите пазари са най-благоприятни. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Божидар.

По думите му парите ще спомогнат за рефинансиране на стари задължения и стимулиране на икономиката.

„Факт е, че един от проблемите, за които и колегата Горанов се извини е, че не беше достатъчно добре проведен дебатът и аргументите по отношение, дали, кога и как трябва да се тегли този дълг”, подчерта Лукарски.

Според него представеното пред коалиционните партньори не е било най-благоприятно. „Разбирам тяхното възмущение”, добави министър Лукарски. „Пак казвам министър Горанов се извини, много джентълменски, надявам се колегите да подкрепят този дълг. Наша грешка беше, че ние превърнахме един такъв полезен финансов инструмент в най-силното оръжие за опозицията срещу правителството от началото на управлението”, заяви още министърът.


Парламентарната група на Реформаторския бло ще бъдат в пленарната зала днес, когато се гласува вземането на нов дълг, и ще гласуват "за" това предложение. Това заяви пред БНР депутатът от РБ Найден Зеленогорски.

"Много са ясни средствата, които са нужни за рефинансиране на дълга. Само за тази година са необходими 7 милиарда лева, за следващата година – 1,7 милиарда, и за 2017-а – около 3 милиарда лева. Така че тези 12 милиарда са ясни и те са за рефинансиране на дълга. Що се отнася до другите средства над 12 милирада, дефицитът само за тази година е около 2,5 милиарда лева. Трябва да се покрие дефицитът и за следващата, и за по-следващата година. И ако се направи необходимото за оптимизиране на разходите, това е един от инструментите за повече икономика. Моментът е изключително удобен за емитиране на дълг", посочи Зеленогорски.
Той изчисли, че ако сега се рефинансира дългът, ще бъдат икономисани между 50 и 100 милиона лева, които биха могли да отидат за ученически спорт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 времето е ваше

    0 0 Отговор
    Супер си бате!
  • 2 некойси

    0 0 Отговор
    Какъв е точно този лакей Лукарски?
  • 3 факт

    0 0 Отговор
    в края на 2017г.след тегленето и връщането на заеми от ГЕРБ държавния дълг ще стане 27,350милиарда лв. при 10% лихва си правете сметката колко ще връщаме на година само от лихви,като се вземе в предвид ,че ГЕРБ твърдят че всяка година в бюджета не достигат поне 2милиарда лв.който също трябва да се запълват с заем,става така че България потъва тотално в заеми без да си връща заема.Друго интересно е че това е държавния дълг само ,но в дългове потъват и градовете,общините фирмите,фабрики и др.всички теглят като не видели с тях целия дълг на България ще мине 40милиарда
  • 4 УЖАС

    0 0 Отговор
    ДПС подкрепят заема ,някой съмнява ли се вече че ГЕРБ и ДПС са в тайна коалиция
  • 5 o&k

    0 0 Отговор
    Единствено на бат Бойко имам доверие и ако трябва още толкова ще иэтегли эа да е стабилна държавата и правителството,че гадните комуняги само чакат да му спретнат протести ако някой си отиде беэ эаплата -неэависимо дали е държ. служител или фирма иэпълнявала държ. поръчка!
  • 6 Истината боли

    0 0 Отговор
    Сега е времето за теглене на нов дълг!?
    Това го четох преди няколко дни, управителят на Уестингхаус също го е казъл когато е съобщил 7,7 милиарда за седми блок на АЕЦ Козлодуй!
    Концепт имат ли, за какво ще се уползотворят тези пари или чакат нареждане от Америка!?