Last news in Fakti

25 Февруари, 2015 12:04 2 814 10

FT: ЕС сменя руския газ с доставки от Туркменистан и Азербайджан

  • ес-
  • ек-
  • енергийна стратегия-
  • газ-
  • русия-
  • азербайджан-
  • синьо гориво

Европейският съюз след прекратяването на съвместния с Русия проект „Южен поток“ ще сключи договори с алтернативни доставчици на газ, сред които са Туркменистан, Азербайджан и Алжир, пише в. „Файненшъл таймс“ (FT).

Изданието се позовава на проект за нова стратегия за енергийна безопасност на Общността.

За целта ЕС ще използва всичките инструменти на външна политика за

сключване на стратегически енергийни партньорства.

Общността започна ревизия на доставките на руски газ след началото на конфликта в Източна Украйна.

„Смятам, че Европа се умори всяко лято да води преговори как да организира зимните доставки на газ.

Една от най-големите в света икономика не трябва да има такива проблеми през XXI век“, коментира пред водещото делово издание вицепрезидентът на Европейската комисия по енергийния съюз Марош Шефчович. Според него Русия ще си остане много важен доставчик за Общността, но нейното влияние ще се намали. Шефчович добави, че Европейският съюз ще използва цялото си политическо влияние, за да може да се завърши строителството на Трансадриатическия газопровод до края на 2019 г. По това трасе през 2020 г. в Югоизточна Европа годишно ще пристигат около 10 млрд. куб. м газ от Азербайджан.

Брюксел проектира газопровод като „проект от съвместен интерес“, за да се избегнат антимонополните ограничения на Евросъюза.

След 2020 г. капацитетът му се очаква да достигне до 20 млрд куб. м газ.

Това ще е възможно при постигане на договорка с Туркменистан. От своя страна Кремъл опитва да блокира потичането на прикаспийски газ по алтернативни трасета до ЕС с позицията си, че това трябва да става и с негово съгласие.

Европа е много надежден и голям партньор. Плаща навреме сметките си и то в твърда валута. Не на последно място не участва в никакви политически игри, коментира Шефкович. По тази причина страните от Каспийския регион могат спокойно да диверсифицират своя износ. В началото на февруари Русия обяви, че свива вноса с 60% на газ от Туркменистан заради намаленото търсене.

Друг важен момент от енергийната стратегия на ЕС е създаването на единен орган, който да договаря на едро доставките на газ за Общността. Инициативата се подкрепя от Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Тези страни смятат, че по този начин може да се достигне до по-ниски цени на синьото гориво от Русия.

Кремъл може да участва в строителството на продължението на

Турски поток“ чрез Гърция, Македония, Сърбия и Унгария.

Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за в. „Комерсант“ от 20 февруари.

Орбан разкрива, че по време на разговорите му с руския президент Владимир Путин в Будапеща станало ясно, че Москва е готова да участва в строителството на новото енергийно трасе, но преди това ще иска разрешение от ЕС.

По този начин „Газпром“ отново заявява желание да строи газопроводи в ЕС.

Пред в. „Комерсант“ Виктор Орбан също така изрази съжаление за спирането на „Южен поток“. "За нас, това е една тъжна история, „Южен поток“ все пак трябваше да бъде построен, но Русия спря проекта. Путин много ясно заяви пред мен, че това не е направено по искане на Москва, без значение колко е лошо за нас“, заявява пред в. „Комерсант“ Орбан.

Освен това Путин е посочил, че ще се иска позволение и от останалите страни, през които ще мине трасето. В Сърбия по примера на България беше създадена смесена компания за Южен поток, която лесно може да бъде използвана за строежа на новото трасе.

Гърция в момента изпитва трудности с обществените финанси и строежът ще даде глътка въздух за местните компании. По-тежко е положението в Македония, където икономиката буксува от година, а безработицата продължава да расте. През последните месеци Белград и Атина отправиха недвусмислени жестове на сближаване с Москва.

На 17 февруари по време на работната визита на Путин в Будапеща беше договорено

Унгария да не плаща за договорения, но неизползвания газ.

Сделката се оценява на 3 млрд. ползи за унгарската политика.

Анализатори припомнят, че Русия е кандидатствала пред ЕС да получи изключение за „Северен поток“ що се отнася до наземната част от тръбата на европейска територия. По този начин „Северен поток“ не е в нарушение, а в изпълнение на Третия енергиен пакет. В него са предвидени изключения от правилата за нови инвестиционни проекти.

Русия обаче не пожела да направи същото за „Южен поток“,

а се опита да извива ръцете на Брюксел. Така се стигна до визитата от миналия декември в Анкара на Путин, когато той обяви, че спира „Южен поток“. Два месеца и половина по-късно в Будапеща руският президент продължи с енергийния покер, заявявайки че Кремъл е готов да пусне тръба до България, ако ЕС я плати.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ани

    0 2 Отговор
    Покера на Путин има една единствена цел ,да раздели държавите от европейския съюз използувайки сидероидите в тях. Продажници наричащи себе си "националисти " за които е важно да имат лични пари за първокласни питиета и хотели !!!

    Коментиран от #2, #5, #8

  • 2 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ани ":

    Ако се замислим за нашето историческо минало май (европата ) раздели БЪЛГАРИЯ.
  • 3 Бай хой

    1 0 Отговор
    Путин си гледа Руските интереси, ЕС си гледа техните интереси а протестна мрежа продава Българските интереси чрез платените протести от американските терористи.
  • 4 фггх

    0 0 Отговор
    иска им се на ЕС ... газ в такив аколичества на такава цена просто е невъзможноо...

    той Путин им каза на една през конференция ...
    АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА НЕ РАЗВИВАТЕ , ГАЗ НЕ ИЗКАТЕ ...НО И НА ДЪРВА ДА СЕ ТОПЛИТЕ ПАК САМО ОТ СИБИР МОЖЕ ДА СИ НАБАВИТЕ ТАКИВА КОЛИЧЕСТВА...

    това са географските и ресурсни факти прости
  • 5 ттъ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ани ":

    що американофилоислямските подлоги все с женски никове се пишете ...толкова ли много попихте от еврогейските ценности
  • 6 123

    1 0 Отговор
    ЕС сменя руския газ с американска пръдня
  • 7 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Блажени са вярващите защото тяхно е царството небесно.Газта на Азърбаѝджан е колкото да захрани ЕС.за 2-3 години.Иран не би дал газ на доскорошните участници в санкциите срещу него,а и не би разсърдил приятелска Русия и Китаѝ когото захранва.Туркменистан,истинската цел на ЕС.е Туркменистан,тази държава има 3.5 пъти повече газ от САЩ, но всички газопроводи на Туркменистан са в посока Русия,и имат договор да 2028г да си продават газа на Газпром,така че ставаме свидетели на поредните приказки около чешмичката.
  • 8 999

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ани ":

    Ходи да видиш какво пият Евро депутатите в Брюксел и тогава говори.
  • 9 Истината боли

    0 0 Отговор
    Нови бисери от Публициста Господин Михайлов.
    ГРЪМКО ЗАГЛАВИА:
    ЕС сменя руския газ с доставки от Туркменистан и Азербайджан
    СЛЕДВА:
    За целта ЕС ще използва всичките инструменти на външна политика.
    Кои са тези инсрументи?
    Ножа е дървен!
    Нито газ имат, нито газопровод!
    ПРОДЪЛЖЕНИЕ:
    Европа се умори всяко лято да води преговори!?
    Русия и мисна постоянно да и извиват ръцете и "строи" не проектира, не преговаря като ЕС а строи Газопровод Сила Сибира до КИТАЙ.
    Защо им е ЕВРОПА? ...... всяка година да иска по-ниска цена?!
    Цената на Газа привързана към цената на Петрола, ами купувайте петрол като е евтин защо искате Газ!?
    Защото се ползва без преработка!
    Имали търсене цената се вдига, няма ли търсене цената пада, а къде е тогава логиката Газа да става евтин като се търси?
    Договор се склюзва с този в който е ХЛЯБА- газа и НОЖА-търбопровода!
    Умните политици сключват умни договори.....за приемр Унгария!
    А глупавите ........ вече знаете, газопровод Русия през България няма повече да строи!!!!
    Ако имат пари да си построят!
    Пари от транзит на газ повече няма да буаят!
    Чакайте субсидии от ЕС!
    Не преписвайте Глупости!
    Пишете умни неща!
  • 10 чичи

    0 0 Отговор
    Туркменистан и Азербайджан са на 3500 км от Босфора! Овен това едва ли Турция ще построи 14000км тръби за Европа след 2020 г. ,след като първата тръба с Руски газ ще пристигни в Турска европейска газ 15 млд к м в края на 2016 г.