Last news in Fakti

26 Февруари, 2015 14:12 1 372 0

Промените за земеделските земи донесли загуби от 150 млн. лв. на компании от БФБ

  • левове-
  • загуби-
  • компании-
  • бфб-
  • закон-
  • промени-
  • земеделски земи

БФБ и 7 бизнес организации информираха европейските институции за проблемите пред инвеститорите в България

С над 150 млн. лв. е намаляла пазарната стойност на компаниите, търгувани на Българската фондова борса (БФБ), само за две седмици от гласуването на последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). На тази стойност възлиза директната загуба за участниците на пазара, а именно пенсионните фондове, взаимните фондове, инвестиционните посредници, хилядите хора, които са решили да си купят акции, за да предпазят стойността на парите си. За това алармират БФБ, Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Българска асоциация на дружествата със специална инвестиционна цел (БАДСИЦ), Българска асоциация на управляващите дружества (БАУД), Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българска стопанска камара (БСК), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Бизнес организациите съобщиха, че проблема произлиза от ограниченията на ЗСПЗЗ и от приетите глоби за лицата, поставени в нарушение на новите разпоредби. Законът предвижда санкции за публичните компании, които притежават земеделска земя и чиито акционери (граждани и фирми) са регистрирани в държави извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство или в държави с преференциален данъчен режим. На практика публичните дружества не могат да отговорят на тези изисквания, тъй като нямат механизъм за контрол върху лицата, които търгуват техните акции на фондовата борса.

След приемането на законодателната промяна, която е в ущърб на публичните дружества, основния индекс на фондовата борса SOFIX се е понижил с повече от 4%, а от началото на годината понижението е 7,8%, което го прави най-слабо представящият се индекс в Европа, на фона на ръстовете на почти всички пазари на континента. Според анализатори, това е изключително тревожно за състоянието на капиталовия пазар у нас предвид факта, че за последната една година, българският капиталов пазар е загубил 2 млрд.лв. от пазарната си капитализация. Последната една година SOFIX се е понижил с почти 20%, а за същия период румънския пазар се е повишил с 12%.

Тревожните данни се потвърждават и от анализа на БНБ, според който преките чуждестранни инвестиции в България са намалели със 7% през 2014 г., запазвайки тенденцията за слаб интерес към българската икономика от последните пет години. Още по-негативен сигнал дават данните на БНБ за 50% срив на чуждестранните инвестиции в дялов капитал, като те достигат най-ниското си ниво от 1996 г. насам. От изнесените данни е видно, че процесите в България отблъскват чуждестранните инвеститори от страната.

За произтичащите проблеми от разпоредбите на ЗСПЗЗ вече са информирани всички институции в страната, Европейската комисия и Европейският парламент.

За проблема са уведомени и посланиците на други държави в България, предвид нарушаването на договорите за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, сключени с над 40 държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА