26 Февруари, 2015 16:42 1 582 0

ДКЕВР се раздели на две

  • дкевр-
  • кевр-
  • енергетика-
  • ток-
  • вода

Законодателната инициатива беше предложена от служебния кабинет на Георги Близнашки

Парламентът ще назначава членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това приеха окончателно депутатите с промени в Закона за енергетиката.

С промените Комисията беше разделена на две – за енергетиката и за водоснабдяването и канализацията.

Приетите поправки променят основно три неща. Това са изборът на състав на членовете на ДКЕВР, по-голямата прозрачност на решенията и разделянето на комисията на две.

Законодателната инициатива беше предложена от служебния кабинет на Георги Близнашки, но намери подкрепата в ръководеното от Бойко Борисов дясно-центристко коалиционно правителство.

Заради необходимостта от прозрачност се предлага Комисията да провежда публични заседания. Спорове имаше около предложението на БСП обществен съвет да наблюдава дейностите на Комисията и да има правомощия.

Когато говорим, че трябва да работим в името и в полза на нашите избиратели, няма нищо по-естествено от това да им дадем достъп чрез този обществен съвет до работата на Комисията по енергийно и водно регулиране, заяви Таско Ерменков.

От ГЕРБ обаче отхвърлиха идеята на левицата.

Този обществен съвет от сто неправителствени организации или граждански организации може през цялото време да иска справки. Ако го приемем се опасявам, че ще блокираме работата на регулатора, обоснова се председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

По този начин предложението на БСП не беше прието. Комисията обаче ще трябва да публикува на интернет страницата си предложенията на енергийните и ВиК операторите за промени в цените, протоколите от проведените заседания, включително начина, по който са гласували членовете на Комисията и мотивите на всеки гласувал "против".

Вече всеки български гражданин ще знае кой зад кое решение е гласувал в ДКЕВР. Това коментира народният представител от Реформаторския блок Мартин Димитров при обсъждане на промените в Закона за енергетиката на второ четене.

Ако искаме реформа в България, това, което правим в ДКЕВР, трябва да се случи навсякъде, където става дума за контролен и регулаторен орган, отбеляза от парламентарната трибуна Мартин Димитров. С друга промяна в Закона за енергетиката парламентът задължи министерството на енергетиката, на икономиката и на финансите да разпишат правилата по какъв ред да бъдат облекчавани големите енергопотребители от екодобавката към цената на тока.

От БСП предупредиха, че това ще натовари малките фирми и потребителите. Георги Кадиев поиска в замяна на това облекчение да има гаранции за наемане на повече хора и развитие на производството.

Таско Ерменков допълни, че това предложение няма да стимулира фирмите да бъдат енергийно ефективни.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова защити предложението и се обоснова с промяната на политиката на ЕК по отношение на околната среда: Европейската комисия допуска предоставянето на помощ под формата на намаляване на финансовата подкрепа за енергия от възобновяеми източници. Нашето опасениe дали Европейската комисия ще се съгласи с подобен текст, отпада. Ясно са посочени секторите, за които може да има такава държавна помощ. Така че не съществува възможност някой да побере в наредбата определени сектори и да прокарва някакви лобистки интереси.

Таксата "задължение към обществото" замени таксата "зелена" и "кафява" енергия, както и така наречените "невъзстановяеми разходи". По данни на Георги Кадиев, приходите от таксата са около 400 милиона лева годишно, сто милиона от които се плащат от големите производители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА