28 Февруари, 2015 11:39 1 371 1

Михаил Крутихин: Съществува опасност от нова газова криза

  • михаил крутихин-
  • газ-
  • синьо гориво-
  • криза

„Газпром” отдавна провежда политика по принципа „Разделяй и владей” като подписва с всяка компания в Европа отделни договори, които са с тайни клаузи

Съществува опасност от нова газова криза. Отначало за това предупреди ръководителят на „Газпром” Алексей Милер, а сега и президентът на Русия Владимир Путин също посочи, че ако не бъде постигната договореност в газовия спор с Украйна, доставките за Европа могат да бъдат нарушени. Това заяви в интервю за предаването „Събота 150“ руският енергиен експерт Михаил Крутихин от компанията "Рус Енерджи".

Ако руската страна ще поиска да докаже, че Украйна непозволено отклонява газ от транзитните обеми, това ще бъде много трудно, защото украинците монтираха измервателна апаратура на всичките свои тръбопроводи, подземни газови хранилища и цялата информация се подава в открит режим ежедневно и затова в Европа чудесно виждат колко газ минава през територията на Украйна, колко газ получава страната и какви количества доставя Русия. Единствените места без контрол са окупираните от сепаратистите и от проруските наемници територии, обясни той.

През 2014-та година поне 6 месеца Европа получаваше безпроблемно газ от Русия, докато доставките за самата Украйна бяха спрени. Крутихин обясни какви са рисковете сега: Първо наистина зимата има значение и мисля, че в България добре помнят 2009-та година, когато доставките през Украйна бяха нарушени след решение на руското ръководство. Тогава положението беше доста критично особено заради зимния период.

Това може да се повтори. Мисля, че подобни предупреждения от руска страна звучат като шантаж. Ако ги интерпретираме, те могат да се изразят със следните думи: „Вие там в Европа престанете да се заигравате с украинците, защото ние можем да ви спрем газовите доставки”. Мисля, че тази заплаха е реална и най-вероятно тя е предизвикана от факта, че сега в Европа се обсъждат нови планове, които Москва разглежда като антируски.

Става дума за създаването на Eвропейски eнергиен съюз, който ще обедини не само европейските потребители на газ, но и доставчиците от Норвегия до Ирак, Иран, Туркмения, Азербайджан и други страни, които биха помогнали да се диверсифицират източниците на газ за Европа. В Москва сериозно са обезпокоени от тези планове и започнаха да използват конфликта с Украйна, който по същество е спор между два икономически субекта- “Газпром” и “Нафтогаз”, за да правят подобни политически изявления за възможно спиране на доставките за Европа.

На въпрос защо бъдещия Енергиен съюз се възприема от „Газпром“ толкова враждебно, той отговори: „Газпром” отдавна провежда политика по принципа „Разделяй и владей” като подписва с всяка компания в Европа отделни договори, които са с тайни клаузи.

След това руското правителство подписва междуправителствени споразумения с отделните страни по начин, които нарушава изискванията на Третия енергиен пакет и европейските правила за борба с монополизма, които поощряват конкуренцията на пазара на енергоносители. „Газпром” сега често заявява, че не умее да работи на конкурентните пазари и настоява за монополни права.

Затова всички опити да бъдат създадени конкурентни условия на пазара нарушават търговските интереси на „Газпром”, следователно и на Русия като цяло.

Мисля, че при сегашната геополитическа обстановка, която се характеризира с конфликтни отношения между Русия и Украйна и със санкции, които ЕС въведе срещу част от руските компании и частни лица, естествено е да се създава напрегната обстановка.

Европейците съвсем естествено се замислят, че трябва да побързат с диверсификацията и с осигуряването на по-голяма солидарност между членовете на ЕС за да имат възможност за свободна трансгаранично транспортиране на енергоносителите в случай на кризисни ситуации. Трябва да бъде направено всичко необходимо, за да не се повтори ситуацията в България от 2009-та година, когато страната ви нямаше откъде да вземе газ.

За целта трябва не само да се стимулира изграждането на газопроводи от каспийския регион и Близкия Изток, но и да бъде създадена мрежа от интерконектори през границите. Трябва да се създаде законодателна база, която да позволява в случай на необходимост, оперативно да се прехвърлят газ и електроенергия от една страна в друга, каза още той.

По отношение на предложението на България да създаде на своя територия газов хъб, там където се планираше спрения проект „Южен поток“ да излезе на сушата, експертът коментира: Да, знам за това предложение, както и за идеите, които българските участници в преговорите за „Набуко” и за „Южен поток” изтъкваха, че България по принцип би могла да създаде не просто един хъб в определена точка, а цял пръстен от газопроводи.

Така България би могла да получава газ едновременно по стария маршрут от Русия, по „Южен поток”, чрез интеконектор от Турция от Каспийския регион, дори от Гърция, която получава втечнен газ. Така България би си осигурила ролята на разпределител на този газ в цяла Югоизточна Европа, като създаде не просто един разпределителен хъб, а в перспектива нещо като газова борса или площадка за определяне на цената на газа на спотовия пазар, както това сега се прави в Австрия в Баумгартнер или в Ротердам или Великобритания.

Във вашия регион такъв хъб и такава борса засега не съществуват, така че този проект, според мен, е прекрасен, но се опасявам, че съседите на България няма да бъдат много доволни от засилването на ролята на България като разпределител на териториалните газови потоци. Мисля, че засега Русия разглежда този проект като чисто теоретичен проект без практическа реализация. Главното за Русия сега е да осигури строежа на „Турски поток” и едва след това ще бъдат обсъждани детайлите. Още повече, че на руска територията строителството на тази вътрешна чест на „Турски поток” вече върви с пълна сила.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината боли

    0 0 Отговор
    А да ви видим колко сте яки и кой ще издържи повече на санкции