Last news in Fakti

28 Февруари, 2015 14:16 1 540 0

Славчо Нейков: Няма да има проблем с доставките на газ за ЕС

  • газ-
  • газова криза-
  • газпром-
  • доставки

 Това, което излезе от ЕК като комюнике на тема енергиен съюз се позовава основно на технически, икономически и юридически параметри, но безспорно влиянието на политиката върху този документ е много силно. Не трябва да забравяме, че неговото обсъждане тепърва предстои е рамките на европейските институции. До известна степен темите, които поставя концепцията за енергиен съюз се явяват дежавю. Това са теми, по които е говорено и се говори, каза енергийният експерт от Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков в интервю за предаването „Събота 150“ по БНР.

Новото са механизмите, които се предвиждат и тези механизми, ако бъдат реализирани ще променят подхода на ниво ЕС, смята още той.

България не трябва да гледа на Русия като на враг, беше категоричен той: Русия е партньор в областта на енергетиката и ще бъде такъв още много дълго време и това се отнася не само до газа. Ние имаме много силни връзки с Русия в областта на ядрената енергетиката.

Нейков определи като разумно предложението всички страни-членки на ЕС да провеждат консултации с ЕК по отношение на техните двустранни взаимоотношения за газа: Това как ще се реализира на практика не знам, но трябва да отчитаме друго обстоятелство – в крайна сметка става дума за това по какъв начин този енергиен съюз ще бъде управляван и тук има едно голямо разделение. Компетенциите на ЕК са концентрирани в две основни сфери – едната е развитието на енергийния пазар, другата е конкуренцията. Докато компетенциите на национално ниво от гледна точка на енергетиката са свързани с теми като енергийна ефективност, сигурност на снабдяването, на доставките, вътрешно законодателство по отношение на регулирането и т.н.

Според него, ДКЕВР трябва да бъде част от процеса на създаване на общоевропейските правила.

Според Нейков, "Газором" и "Нафтогаз" ще стигнат до споразумение: Никой не е заинтересован от прекъсване на взаимоотношенията – нито Русия, нито Украйна, нито ЕС. Може да има няколко дневно дрънкане на оръжия, но в крайна сметка няма да има проблем със снабдяването с газ за ЕС.

Евродепутатът Андрей Ковачев коментира защо България не успя да изгради досега междусистемните газови връзки: За съжаление, се забавихме и не успяхме да свържем нашите мрежи с тези на съседите ни. Не винаги проблемът е бил при нас, особено що се отнася до Турция.

Ковачев смята още, че ЕС се нуждае от сътрудничество с Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА