1 Март, 2015 14:24 1 758 5

Димитър Главчев: Обещанието за намаляване на дълга е твърде сериозно

  • димитър главчев-
  • дълг-
  • бвп-
  • кадиев

Георги Кадиев: До 2 години дългът ще стане над 30% от БВП

Парламентарната група на ГЕРБ стои зад ангажимента, поет от министър Горанов, дългът да бъде намален с 2 млрд. лева.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ заместник-председателят на Народното събрание и член на Бюджетната комисия в парламента Димитър Главчев от ГЕРБ, който увери, че партията спазва поетите политически ангажименти.

Доста сериозно е обещанието, за да може да не се спази. Няма кой избирател, на която и да е политическа партия, който да прости разминаване между поет ангажимент и нещо, което се случва впоследствие в такъв мащаб.

Политикът коментира и искането на БСП за създаване на временна анкетна комисия, която да разследва как са сключени споразуменията с банките – кредиторите.

Има някаква „мода“ да се създават временни анкетни комисии, които припокриват дейността на постоянни такива. Ако много настояват колегите от всички представени в парламента партии да се създаде такава комисия, нека да се създаде, ако ще бъдат убедени и останалите две парламентарни групи – БСП и „Атака“ в правилността на взетото решение за ратификация на договора за дилърство, агентство и акта на поемане на задължения.

Георги Кадиев от БСП заяви, че партията му не иска да въвежда мода, а да постигне пълна яснота и изтъкна причините.

Първо, те подписаха това споразумение без никой да разбере по никакъв начин, включително и коалиционни партньори. След това го внесоха и искаха да бъде гласувано за 15 минути, едва ли не, в парламента. След това се оказа, че сумата, която им трябва всъщност, не е 8 млрд. евро, тъй като са включили в падежите на плащания плащания, които вече са били извършени. И когато аз предложих съвсем официално - след ангажимента от страна на финансовия министър, че ще му трябват 7 млрд. евро, а не 8, да бъде променено това число в договора, който ратифицираме, казаха: „Ми не може, защото МС вече го е приел“. Създадоха такава масова психоза, така объркаха всички, включително и нас, да не говорим за обикновените хора, че за нас в цялата работа има нещо гнило , нещо, което са искали да скрият и затова са бързали, отбеляза Кадиев.

БСП е получила информация, че 19 банки са кандидатствали за мостовото споразумение и 4 са били избрани, но не и параметрите на договора, нито защо са избрани именно въпросните 4, спомена Кадиев.

Две от тях са световни банки, но другите две са силни в България, но нищо особено на световния пазар. Все пак това е външен дълг и ти трябват банки, които имат много силен достъп и много силно реноме в световния пазар.

Пред Комисията по бюджет и финанси министър Горанов е отговорил, че не е поет ангажимент към четирите банки, които да получат правото да емитират следваща емисия, но по-късно се е оказало, че е поет такъв ангажимент за 3 години, изтъкна Кадиев.

От това, което изложи пред нас финансовия министър, аз знам, че наистина ангажимент е имало само за рефинансиране на мостовия заем – точно в този състав да бъде консорциумът от банки, а след това е възможна промяна в състава. Но не само по този заем нямат спомен колегите, че едната банка участва в консорциума, а и през юни 2014 г. правителството на Орешарски взе нов външен дълг в размер на около 1.5 млрд. евро, в които спомената банка, една от двете за които говори г-н Кадиев, срещу нея има най-големи настроения, поне според изказванията на колегите от опозицията, а именно HSBC, каза Димитър Главчев.

Кадиев заяви, че партията му е останала до „Атака“ при гласуването на дълга, защото не се е „продала“, подобно на ДПС, чиято сделка била: „Няма да ни закачате хората по места, а ние ще ви гласуваме важните решения“.

Аз мисля, че ако така продължава правителството, в рамките на 6 месеца ще имаме пълна реконфигурация. Тоест малките партньори просто ще си тръгнат от там поради недоволството от това, което става с тях. Тяхната подкрепа просто става безсмислена в един момент, тъй като във всеки един момент може да се получи подкрепата на ДПС.

Главчев отрече за „сделки“ за парламентарна подкрепа. Когато се мисли държавнически се забравя за търсенето на политически дивидент, каза той и коментира искането на БСП да бъде публикуван пълният текст на споразумението за нов дълг.

Ако народните представители от която и да е партия се обединим, че трябва да се видят конкретни параметри по споразумението, финансовият министър заяви готовността си да бъде публикувано. И вчера спомена министър Горанов, че ако се изпълни в пълния си обем договорът, лихвите, комисионите и таксите, които ще бъдат платени, са 17 пъти по-малко от тези, когато е сключван дълга при финансовия министър Милен Велчев, посочи депутатът от ГЕРБ.

БСП продължава да счита, че има нарушение на Конституцията с поемането на дълг за 3 години и ще сезира Конституционния съд, заяви Кадиев. Той припомни, че между 2005 и 2009 г. тогавашното правителство е върнало голяма част от дълга на страната и той е спаднал от 29% до 13% от БВП, а в момента задълженията на страната ни са близо 27-28%, като се очаква до 2 години да станат над 30% от БВП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    0 0 Отговор
    ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДА ПРИЕМЕ ВЕДНАГА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ И МИНИМУМ ЗАВЪРШЕН ОСМИ КЛАС,ВЕДНАГА ДА ПРИЕМЕ ДАНЪК БОГАТСТВО.ИЛИ ДА СИ ДАВА ОСТАВКАТА
  • 2 ясно

    0 0 Отговор
    ДО СЕГА АКО ИМАШЕ СЪМНЕНИЯ ДАЛИ ГЕРБ СА С ДПС ВЕЧЕ НЯМА,АКО СЕ ЧУДИХМЕ КОЙ ФАЛИРА КТБ ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,АКО СЕ ЧУДЕХМЕ КОЙ ВКАРВА ДЪРЖАВАТА В ДЪЛГВО СПИРАЛА ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 3 да ама

    0 0 Отговор
    в края на 2017г. дългът на България ще достигне 27,350милиарда .БВП на България е 33милиарда,та за какво говорим ние само лихвите не можем да връщаме,просто потъваме
  • 4 КОЙ

    0 0 Отговор
    Дянков... до голяма степен разруши българската икономика през 2009-2010 година", подчерта Радан Кънев. Кой я пак повтори КОЙ -ГЕРБ сега обаче е довършвате заедно с подкрепата на ДПС. ГЕРБ са олицетворение на злото
  • 5 диагноза

    0 0 Отговор
    Хелоу Главанаков,а кой ще плати 1,5млр.евро на Атомекспорт за неизграждането на АЕЦ БЕЛЕНЕ бе герберски?Кой ще даде парите?И защо продължавате преговорите на Стойнев с Уестингхаус?След мариците на Костов сега пари за Козлодуй ле давате на вашингтоските к....та?Безкраен е герберският еничарски идиотизъм!