3 Март, 2015 18:37 1 894 5

Калфин: Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга

  • ивайло калфин-
  • споразумението за дълга-
  • кабинетът-
  • оставка-
  • абв-
  • георги първанов

Само след два месеца държавата щеше да е изправена пред финансова катастрофа, коментира вицепремиерът

Калфин: Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга - 1
Снимка: БТА

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа, заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му, само след два месеца страната щеше да спре плащанията по външния дълг, а правителството да подаде оставка.

Калфин смята, че проблемите около приемането на дълга са били създадени изкуствено. “Заради изключително неадекватния начин, по който беше представена тая тема, и естествено тя беше добре използвана от опозицията за така шумна кампания. Ще припомня, че декември месец, когато беше приет бюджетът за 2015-а година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави тоя въпрос?”, коментира Калфин.

По повод създалото се напрежение в АБВ и обявената от Георги Първанов оставка във вързка с гласуването на заема Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си в необходимостта от одобряване на банковото споразумение. “Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в партията и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията”, заключи Калфин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гошо прупрунков

    0 0 Отговор
    да бе
  • 2 по темата

    0 0 Отговор
    Де тоя късмет упранляващата коалиция от престъпници, които лъснаха при гласуването на дълга, като към тях влизат и Партийния Фонд на Борисов, които с гласуването въздържал, гласуват да, но си помислиха, че народа е тотално оглупял и не може да схване участието им в пазарлъка за парче от баницата.
  • 3 Ботев

    0 0 Отговор
    И секиму добро струва,
    само, знайте, за парата,
    като човек - що да прави?
    продава си и душата.
  • 4 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    МОШЕНИЦИ.КРАДЦИ.
  • 5 ясноо

    0 0 Отговор
    ДО СЕГА АКО ИМАШЕ СЪМНЕНИЯ ДАЛИ ГЕРБ СА С ДПС ВЕЧЕ НЯМА,АКО СЕ ЧУДИХМЕ КОЙ ФАЛИРА КТБ ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,АКО СЕ ЧУДЕХМЕ КОЙ ВКАРВА ДЪРЖАВАТА В ДЪЛГОВА СПИРАЛА ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,ВСИЧКИ КМЕТОВЕ НА ГЕРБ СА В СКРИТА КОАЛИЦИЯ С ДПС.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.ВЕДНАГА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ДПС,ЧЕ НЕ ЗНАМ КАКВО ПРАЗНУВАМЕ ТУРЦИТЕ НИ ПРЕВЗЕМАТ БЕЗ БОЙ