4 Март, 2015 19:24 1 842 4

Бойко Борисов: Лобираме пред ЕК за "Набуко"

  • набуко-
  • хъб-
  • азербайджан-
  • илхам алиев-
  • газ-
  • бойко борисов

България и Азербайджан ще работят, за да може каспийският газ да стигне до Европа

България ще настоява пред Европейската комисия за възстановяване на проекта "Набуко". Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев, който е на посещение у нас.

Премиерът ни изказа оптимизъм, че очаква

Европейската комисия да подкрепи идеята.

Президентите Йлхам Алиев и Росен Плевнелиев подписаха съвместна декларация за стратегическо партньорство между двете страни.

Очаква се в следващите дни вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката на Азербайджан да обсъдят в Брюксел как реално да се случи практическото изграждане на Южния газов коридор, обясни пред БНР Бойко Борисов.

Ние искаме да размразим проекта "Набуко" и по-точно частта му през България.

България беше изключително реален член на Европейската комисия. В случая имаме проект, който е изцяло и НАТО-вски, и европейски, и години наред ние сме инвестирали пари в проекта "Набуко" по Южния газов коридор и възможността, която президентът Алиев дава на България, на "Булгартрансгаз" да участва, включително и да си закупи милиард от тяхната компания, дава стратегическо предимство на България в региона, посочи българският премиер.

Според него въпросът е действително стратегически и не е насочен срещу никого. Това е просто запазване на българския национален интерес, нашите газопреносни системи да бъдат пълни с газ, да вземаме транзитни такси и да не бъдем заобикаляни.

Работата по проекта "Южен поток" не е спряла,

потвърди Борисов.

Първо, ние не слагаме кръст на Южен поток, тръбите са там, разрешителните, които трябваше да се издават, нямаме към днешна дата писмено уведомление, че се спира, посочи българският министър-председател.

В сегашната ситуация имаме реален шанс азерски газ и на терминала, включително в Гърция, който ще има втечнен газ, през нашата територия да преминава този газ за съседни държави, припомни Бойко Борисов.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обясни, че страната му разполага с достатъчно природен газ.

"Трансадриатическият газопровод" е част от южния газов коридор. България е партньор в южния газов коридор. Смятаме, че

можем да обединим проектите - "Трансадриатическият газопровод" и "Набуко".

Не е въпросът как ще се нарича трасето, важно е азербайджанският газ да достига до Европа, припомни Илхам Илиев. Той припомни, че Илхам Алиев посочи, че основното находище на газ за Южния газов коридор Шах Дениз има капацитет от 1 трилион кубични метра, а вече се разработва вторият му етап, който ще бъде с капацитет от около 16 млрд. куб. метра.

България ще работи за изграждането на газов хъб, за да можем да се превърнем в разпределителен център в Югоизточна Европа. Правителството одобри българските позиции за предстоящи заседания на Съвета на министрите по околна среда и по транспорт, телекомуникации и енергетика – част „Енергетика”.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на редовното си заседание на 5 март енергийните министри ще обменят виждания по представената на 25 февруари 2015 г. от

Европейската комисия стратегическа рамка за изграждане на общоевропейски Енергиен съюз.

България подкрепя поетапното изграждане на Европейски енергиен съюз, способстващ за засилване ролята на енергийната политика в контекста на цялостното икономическо развитие на ЕС. Приветстваме ангажираността на Комисията за постигане на по-благоприятна енергийна политика в интерес на потребителите и като отговор на предизвикателствата в енергийния сектор.

Разглеждаме петте предложени принципа (сигурност и солидарност, завършване на вътрешния енергиен пазар, намаляване на енергийното потребление, намаляване емисиите на CO2, развитие на енергийните технологии) като взаимосвързани елементи от бъдещата рамка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гъбко

    0 0 Отговор
    Важното е ,че някой хора изглеждат щастливи!
  • 2 ГЕРБ

    0 0 Отговор
    Работата по проекта "Южен поток" не е спряла, кипи!
    Ние искаме да размразим проекта "Набуко", в случая имаме проект, който е изцяло и НАТО-вски, и европейски!?
    И "Кремиковци" ще съживите за производство на тръби, газ няма да потече !!!!!
    Кой ти пише речите?
    Изглежда агента от ЦРУ!
  • 3 ИРМА

    0 0 Отговор
    Прекрасно...=)) Cамо че сега инфраструктората за построяването на мрежата ще е предимно от джоба на българите, за разлика от условията на Южен поток. Какво спечели България за своята икономика с балканския си инат?? Нима ЕС ще подпомага строителството на инфраструктората, след като Меркел заяви тази седмица, че ще се наложи икономията в ЕС да cе увеличава? Еврото cтабилно евтинее по отношение към долара и швейцарския франк, а левът е вързан към еврото...На никой ли не му прави впечатление?! Май ресурсите които България внася в бюджета на ЕС ще отлетят за покриването на дълговете на Гърция... Какъв Азербайджан, какви 5 лева!!! Правителството вярва ли само на себе си? Да се договаряш със източна страна е винаги по-трудно, няма да има никакви преференции за българите. Не е едно и също, вероятно някои от ограничените политици си спомниха соца и подаръците на СССР и решиха, че и сега РФ е посмуътно длъжна на всички =)...страна с население 142 милиона ще "уговаря" страна с по-малко от 7 да подпише договора за Южен поток?! Това е нелепо, правителството в стремежа си да "угоди" на ЕС предаде интересите на собствените си граждани и няма връщане назад към проекта... Защо става това? От високомерие и инат на Хитър Петър и Бай - Г, но няма как те да се интегрират кък "лордовете" и "мистъри" "до пръсване на очните дъна"! Няма как брат, няма.) Няма генни предпоставки за този изкуствен исторически процес.
  • 4 авдрфт

    0 0 Отговор
    Боко къв е смисала да се прайш че рестартираш проект който беше спрян понеже тази държава не може да осигури газ за този дебит..просто няма толкова..
    Или само поза да с аотрсамиш че прецака южен поток