Last news in Fakti

5 Март, 2015 14:37 1 284 3

Дългът ни намалява с 672 млн. евро през януари

  • дълг-
  • бюджет-
  • финанси-
  • облигации

Държавният дълг намалява с повече от 672 млн. евро в края на януари, става ясно от месечния бюлетин на финансовото министерство. В края на месеца общият дълг на страната ни е 10,628 млрд. евро.

Намалението на дълга се дължи на голямото дългово плащане от средата на януари по доларовите облигации, известни като "дълга на Милен Велчев". Така към края на месеца съотношението на държавен дълг към брутен вътрешен продукт е 25,2 на сто. По-голямата част от дълга ни е външен.

Близо 80 на сто от всички задължения на страната ни са в евро.

За да се направи голямото плащане в средата на януари, държавата емитира еврооблигации миналата година. В структурата на дълга е и мостовият заем, който в края на миналата година бе взет от четирите международни банки, договорът за посредничество с които бе ратифициран от парламента.

До май кабинетът трябва да осигури плащането на 3 млрд. евро, които бяха взети заради кризата с КТБ.

Очаква се през март да бъде направено т.нар. роуд-шоу за първата част от облигациите, които ще бъдат емитирани тази година.

По този важен финансов параметър България все още остава в дъното на "негативната" класация за държавния дълг в целия Европейски съюз и далеч под европейския лимит за дълг под 60% от БВП. Но е тревожна тенденцията на устойчиво повишение на нивата на дълга, въпреки неговото временно понижение в началото на настоящата година.

В структурата на държавния дълг в края на януари вътрешните задължения заемат дял от 40,3%, а външните - от 59,7%, като валутната структура на дълга има следните стойности: 75,9% от дълга е в евро, 22,9% - в левове, едва 0,4% - в щатски долари и 0,8% от държавния дълг е в други валути.

Плащанията по държавния дълг през януари възлизат на 2,1463 млрд. лева. Във валутната композиция на плащанията през месеца най-съществен е делът в щатски долари - 88,3%, следван от 10,4% на тези в лева и 1,3% на плащанията в евро.

Държавно- гарантираният дълг през първия месец на 2015-а година достига 349,0 млн. евро, от които 23,7 млн. евро са вътрешните държавни гаранции, а съотношението държавногарантиран дълг към БВП е в размер на 0,8%, показва последният месечен доклад "Държавен дълг" на финансовото министерство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само селяните карат хонда

    0 0 Отговор
    брей чудно как
    тоз бойко лапа яко
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Те за това цените на горивата всеки ден се катерят нагоре, а кухата кратуна на пожарникара диктува ли диктува.
  • 3 финансист

    0 0 Отговор
    а в края на 2017г. дългът на България ще е 27,350милярда,сами си правете сметките