27 Март, 2015 13:21 1 406 0

Данъчните облекчения по ЗКПО през 2015 г.

  • данъци-
  • облекчения-
  • резон

"На този свят нищо не е сигурно освен смъртта и данъците.“

Бенджамин Франклин

Данъчните облекчения както в България, така и по света, дават отговор на един екзистенциален въпрос: „Възможно ли е (след като не може да бъде избегнато) данъчното бреме на даден субект да бъде намалено при това без да се нарушава законът?“

Принципно данъчните преференции представляват сложна система от мерки, чрез които държавата се стреми да облекчи или стимулира определени сектори или лица, като в замяна изисква от тях спазването на определени условия (предварително или последващо). В този смисъл е важно да се съобрази, че данъчните облекчения представляват право на някои данъчно задължени лица да намалят дължимите от тях данъци, от което не е задължително да се възползват. Едновременно с това, доколкото всяка от данъчните преференции рефлектира като загуба за фиска, то логично тя е скрепена в ЗКПО с изпълнение на редица изисквания, при нарушаването на които „спестеният“ походен данък следва да се възстанови от лицето ползвател, ведно с лихвата за просрочие.

Действащите облекчения в ЗКПО за 2015 г. могат да се разделят в структурно и съдържателно отношение на три групи, нормите за които са обособени в отделни раздели на Глава двадесет и втора:

• освобождаване от данъчно облагане;

• общи данъчни облекчения и

• преотстъпване на корпоративен данък чрез механизмите за минимална и регионална държавна помощ.

Отделните видове облекчения имат свои самостоятелни правила, като само при тяхното спазване може да бъде редуциран размерът на дължимия към бюджета данък.

Промените в ЗКПО (обн. в ДВ, бр. 105 от 19.12.2014 г. със ЗИДЗДДС) засягат по-голяма част от Общите изисквания относно преотстъпването на корпоративния данък, като по-същественият аспект се изразява в:

1. Заличаване на ненужни думи и изрази (по-скоро редакционно изменение);

2. Регламентира се понятието „Дата на предоставяне на помощта”;

3. В новия Образец на Годишната данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО за 2014 г., утвърден от Министъра на финансите, публикуван на Интернет страницата на НАП и обн. в ДВ, бр. 1 от 2015 г., заедно с приложенията към нея, е налице променен ред за оповестяване на ползването на данъчни облекчения под формата на преотстъпване на корпоративен данък.

Изменен е обхватът на организаторите на хазартни игри, които за определени дейности ще бъдат освободени от корпоративен данък по ЗКПО.

Последните изменения и допълнения в ЗКПО (обн. в ДВ, бр. 105 от 2014 г., но в сила със задна дата – от 01.01.2014 г.) засегнаха определенията от ДР на ЗКПО на:

"Предприятие в затруднение";

"Минимална помощ";

"Непреработена растителна и животинска продукция";

"Производствена дейност";

"Селскостопански продукти", "преработка на селскостопански продукти" и "реализация на селскостопански продукти".

Направени са промени в ЗКПО относно регламентацията на данъчното облекчение, представляващо държавна помощ за земеделски производители, обн. в ДВ, бр. 105 от 2014 г., но в сила от 01.01.2014 г.

Как се променя ползването на данъчните облекчения по ЗКПО през 2015 г. можете да научите от CD Данъчно-осигурителен консултант. Продуктът е на компакт диск и идентична интернет версия, която се актуализира след всеки брой на Държавен вестник. CD Данъчно-осигурителен консултант гарантира ползването на:

- актуални коментари и анализи на основните данъчни и трудово-осигурителни нормативни актове, подготвени от водещи специалисти в съответните области и институции;

- необходимата нормативна уредба – закони, кодекси, постановления, правилници, наредби, писма и указания на институциите, актуализирани периодично;

- пояснителни примери по конкретните текстове от коментара, отговори на най-често задаваните въпроси, примери за изчисляване и казуси;

- калкулатори за изчисляване на данъчни основи и задължения, осигуровки и лихви, авансови вноски, ефект от данъчни облекчения… и справочна информация;

- формуляри, образци на договори и други документи, които директно се попълват и разпечатват;

- архив на нормативната уредба и коментара за последните 5 години.

Последната актуална версия на компакт диска можете да поръчате по телефон 02/ 96 99 191 или през сайта на „Резон-България” ЕООД на адрес: http://www.rezon.bg/to.htm.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА