27 Март, 2015 15:29 1 182 3

Божидар Лукарски: IT секторът движи икономиката

  • божидар лукарски-
  • технологии-
  • информация

Развитието на цифровия единен пазар изисква въвеждането и ефективното прилагане на хармонизирана правна рамка във всички държави - членки

„Активното използване на цифрови технологии ще подкрепи усилията на държавите -  членки на ЕС за подобряване работата на администрацията и на бизнес средата.” Това заяви министър Лукарски на неформално заседание на Съвета по конкурентоспособност, което се организира от латвийското председателство на ЕК в Рига.

Той подчерта, че България подкрепя предприемането на всички необходими мерки на европейско и национално ниво за разкриване на пълния потенциал на цифровите технологии за насърчаването на конкурентоспособността в ЕС.

По негови думи развитието на цифровия единен пазар изисква въвеждането и ефективното прилагане на хармонизирана правна рамка във всички държави - членки, изграждането на информационната и комуникационна инфраструктура; осигуряването на квалифицирана работна ръка и използването на всички възможни публични и частни източници на финансови ресурси за подкрепа на високотехнологични решения.

Божидар Лукарски посочи, че един от приоритетите в краткосрочен план е именно създаването на подходящата регулаторна рамка за насърчаване на внедряването и широкото използване на цифровите технологии в индустрията, администрацията, търговията и услугите. Прилагането на ясни и опростени правила, съобразени с принципите за интелигентно регулиране, ще позволи на фирмите и потребителите да използват пълноценно възможностите на онлайн пространството.

„Новото законодателство трябва да се създава така, че да е пригодно за дигиталната ера и да разглежда всички възможни начини, посредством които цифровите решения могат да намалят тежестите за гражданите и бизнеса”, заяви Божидар Лукарски.

Той посочи, че едновременно с това е необходимо да се гарантира сигурност относно защитата на личните данни и осъществяването на плащанията, защита на правата на потребителите, както и възможността да се уреждат спорове за качеството и доставката на стоки и услуги по лесен и бърз начин.

По думите на Божидар Лукарски от голямо значение за развитието на цифровия единен пазар е и създаването на условия и изграждането на високоскоростна широколентова инфраструктура във всички държави - членки, включително в слабо населените райони, както и постигането на оперативна съвместимост на различните платформи и услуги в цифровото пространство.

Не на последно място министър Лукарски подчерта, че в средносрочна перспектива от съществено значение за развитието на електронната търговия в ЕС е изпълнението на мерки, свързани с премахването на пречките и прилагането на електронните процедури за стартиране и разширяване на бизнес дейности трансгранично, както и поставяне на специален фокус върху образованието, включително ученето през целия живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ай си диси

    0 0 Отговор
    Яко я движи икономиката, направо се е засилила, ама към нанандолнището. Той и тоя като Плевню с неговите Ай тита и хъбове.

    Коментиран от #2

  • 2 S Doichinov

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ай си диси":

    Ако видиш заплатите в този сектор ще разбереш,че има нещо вярно.Сивия сектор е изключително малък при тях.Там са умните хора и няма как да ги манипулират както теб.

    Коментиран от #3

  • 3 миседниш накура

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "S Doichinov":

    знаеш ли кога ще я движи ако няма кой да работи-на 36 май,празника на свети х*й всички ай ти-та са търтеи.що не вземе с компютъра да насади домати и да гледа животни??? на тия не трябва заплати да се дават мързели с мързелите