Last news in Fakti

28 Март, 2015 11:41 1 239 0

Сагата КТБ - дълго и умишлено бездействие

  • ктб-
  • умишлено-
  • бездействие-
  • активи-
  • партньори-
  • държавата-
  • финансовата престъпност

Битките в КТБ започнаха за разпределение на огромни активи на бивши партньори, смята експерт

Сагата КТБ - дълго и умишлено бездействие - 1
Снимка: БТА

"На мен ми се струва, че сагата около КТБ е показателна за едно дълго и умишлено бездействие от страна на държавата, което е позволило да се появи пресечна точка между държавния апарат и финансовата престъпност”,  коментира в студиото на Нова тв доц. Николай Иванов, първия шеф на бюрото за финансово разузнаване у нас

„Моето лично мнение е, че трябва да рестартираме законодателството. Във фонда за гарантиране на влоговете се събират пари от банките, а контролът се осъществява от друго място. Трябва да се помисли за промени, които да позволят на фонда да инициира или да участва в контрола, който се провежда от надзорните органи, включително и от финансовото разузнаване”, смята той.

„По закон самите търговски банки имат задължение да идентифицират крайните си собственици. Трябва да са ясни физическите лица, които притежават над 25 % от капитала на търговските дружества или упражняват контрол”, напомни доц. Иванов.

„Това, на което сме свидетели в момента, е важният етап в цялата драма около КТБ - етапът, на който трябва да се кашират всички усилия”, коментира от своя страна Илиян Василев, експерт в сферата на енергетиката и на анализа на риска и бивш посланик на България в Русия.

„За какво започнаха тези битки в КТБ? За разпределение на огромни активи на бивши партньори. Държавата беше изключително пасивна, дори за сагата „КТБ” държавни институции изиграха съществена роля”, коментира Василев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА