Last news in Fakti

29 Март, 2015 16:10 1 784 5

Протест срещу прогонването на руските туристи и инвеститори

  • протест-
  • бургас-
  • руските-
  • туристи-
  • инвеститори-
  • визи-
  • прогонването-
  • биса

Не сме компенсирани за това, че подкрепяме санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия, примерно с влизането ни в Шенген, коментира председателят на БИСА Георги Димитров

Близо 200 автомобила се включиха в протестен автопоход в Бургас срещу опитите за прогонването на руските туристи и инвеститори от България. Осемкилометровата колона от коли с руски и български знамена тръгна от изхода на Бургас в посока магистрала „Тракия” до квартал „Ветрен” и обратно към центъра на града. В протеста, подкрепен от Българската инвестиционно строителна асоциация (БИСА), се включиха хотелиери, брокери, туроператори, ресторантьори и други пряко засегнати от очаквания отлив на руски туристи това лято. Протестиращите поискаха правителството да вземе мерки, с които да се пребори срещу това явление, тъй като от него страда не само бизнесът, но и общините.

"Не смятам, че страната ни гони руските туристи, но нашата държавна власт не използва всички възможности да спре отлива на руснаците. Една от причините е, че медиите там отразяват санкциите некоректно, защото Русия има интерес туристите им да останат в родината си. Падането на рублата също има голямо значение. Ако искаме нещо да се промени, трябва да улесним получаването на визи за руснаците. Те трябва да се издават на летищата в Бургас и Варна по време на туристическия сезон. Държавата ни няма да загуби нищо от това, защото е въпрос на организация. Не сме и компенсирани за това, че подкрепяме санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия, примерно с влизането ни в Шенген", коментира председателят на БИСА Георги Димитров. Той обясни, че с протеста недоволните искат да покажат на българското правителство, че то трябва да потърси мерки за облекчаване на визовия режим за чужденците, които купуват домове у нас.

От Асоциацията дадоха пример с други страни, които предлагат облекчени възможности за влизане в страната и престой на руснаците дори само на базата на притежаваните от тях имоти. Според  бранша, ако това се случи  у нас, подобна стъпка ще доведе до чувствителен ръст на руските сделки в България.

"Настояваме за гаранция и ясна позиция от страна на управляващите, че всеки един турист, всеки закупил апартамент тук и избрал България за втора родина, няма да бъде притесняван заради етническата си принадлежност, от това на какъв език говори и каква вяра изповядва. Нека всички заедно покажем, че България е приятелска държава, в която всеки е добре дошъл", призова главният секретар на БИСА Боряна Димитрова.

От Асоциацията отчетоха сериозен отлив на руски купувачи. По данни на председателя на БИСА, ако през миналата година фирми са продавали по 20-30 апартамента на руснаци, то сега продажбите драстично са спаднали – до едва 2-3 апартамента.

Протестиращите настояваха и за по-масивна реклама на България в страните от Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 E430

    3 0 Отговор
    С какво е виновен народа,че президентчето е хомосексуален и външния министър е лапач....продажни политици....браво на Протестиращите!

    Коментиран от #4

  • 2 onq s konq

    1 0 Отговор
    А нещата са мн простички:Мога ли да си поэволя примерно едномесечен престой в някое райско кътче на планетата в 7-эвеэден хотел,след като нямам нужните парични энаци?!Ами същото е и с руснаците и срива на рублата-эаплатите същите,но обърнати в евро са наполовина!А трябва и да се яде,пък цените в Русия едни такива палави,скочили до небето!Е как да дойдот ДОРИ В БГ?!А ние ги караме да купуват апартаменти тук...Явно Големия брат е раэвърэал кесията с твърда валута/колкото е останало/ эа политически иэцепки от сорта,но сиренето си е с пари,а не с виэи!
  • 3 Т Живков

    2 0 Отговор
    С какво влизането в Шенген ще компенсира липсата на руски туристи?Този дето го твърди е или олигофрен или подмазвач на на власт имащите.Ясное срещу какво протестират.Ама не бойте се - добрия Бате ще осигури германци..аси тъпотията.А ПРОТЕСТИРАЩИТЕ - КЪДЕ БЯХТЕ КОГАТО ВИГЕНИН ОТИДЕ НА МАЙДАНА А МИТОВ ОБЯВИ РУСИЯ ЗА ВРАГ?
  • 4 Баба ти

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "E430":

    Как с какво бе миличък - нали народа ги избра.
  • 5 електорална единица

    3 0 Отговор
    Ами то на чалгаджийския народ - чалгаджия му се пада да го води за носа.
    Задлъжняхме с 16 милиарда, зепутатите си вдигат заплатите по два пъти в годината, а моята си е 563 лв. от 1-ви юли 2008 г. досега.
    Не съм гласувал нито за сегашните, нито за предишните, но явно има достатъчно идиоти в тая страна ...