Last news in Fakti

31 Март, 2015 00:02 1 171 2

Американците харчат 163 млрд долара годишно за хамбургери

  • бързо хранене-
  • хамбургери

Кратка история на бързото хранене

Ресторантите са били познати под някаква форма, в по.голямата част от съществуването на човешката цивилизация. Те обикновено са били създавани да обслужват туристи.

Още през древна Гърция и Рим са били откривани ханове и таверни където да се сервира храна на хора, които се намират далеч от дома. Тази тенденция продължава до  сравнително неотдавна, съобщават от известна верига за доставка на храна.

Тези места са били популярни за събиране и разговори на по чаша питие, но през 18-ти век, идеята за хранене навън и за забавление се променя от западното общество.

Хората, които искат да се забавляват се събират в дома си, а тези, които бързат и нямат какво да приготвят за ядене, да минават през тези места, които днес наричаме „фаст фууд”.

Първото модерно заведение за бързо хранене е основано през 1921 г. в Канзас. До този момент, повечето хора смятат, че бургерите, продавани на панаири и  циркове са с ниско качество и се правят от остатъци и развалена храна. Тогава собствениците на първото такова заведение „Белият замък”, решили да променят тези нагласи като поканили групи хора да видят как се правят хамбургерите. Те боядисали сградата в бяло, за да внушават чистота.

От 1948 г. до 1975 г. е бумът на отваряния на заведения за бързо хранене, не само в Америка, но и по целия свят. 

-         Според Националната ресторантьорска асоциация, американските продажби на заведенията за бързо хранене са в размер на 163 500 000 000 щатски долара през 2013г.

-         Най-големите компании за бързо хранене имат между 30 000 и 50 000 ресторанти в повече от 120 страни.

-         Най-големите критици на бързото хранене са Великобритания, Русия, Швеция и Холандия, които смятат, че веригите за фаст фууд подхождат маркетинг агресивно към децата и подкопават местните ценности и култура. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Златко Пердашиян

    0 0 Отговор
    az i jenami kupuvame samo hrana na promocia ot hipermarketa
  • 2 onq s konq

    0 1 Отговор
    И эапомнете:Аристократите карат бърэо,но ядат бавно!Полеэно е не само эа стомаха да се сдъфква храната/а не да се гълта цяла/,но и эа усвояването й.Колкото до американските индианци-те са си родени бачкери.Ние обаче сме бели хора и ТРЯБВА да се държим като такива!